Foto:

Riet Pols uit Lekkerkerk is een gouwe ouwe!

Lekkerkerk - Doordouwen, belangstelling, medeleven en passie zijn de kenmerken van Riet Pols uit Lekkerkerk. Een vrijwilliger, op allerlei fronten actief, (gouwe) die bovendien de leeftijd der zeer sterken heeft bereikt; op 9 maart werd ze 83 jaar (ouwe).

Door Wim van Zwienen

Zij heeft vast interessante dingen te vertellen dacht ik. U kent haar als geboren en getogen Lekkerkerker vast allemaal. Ze speelt al heel lang met veel passie niet alleen in het Huisorkest van onze Breeje Hendrick in Lekkerkerk, samen met Geertje v.Krimpen, Margreet Klerk, Joh Heuvelman, Jaap Haspels en Rijk Tiggelman. Maar ook bij veel koren begeleidt ze de zang met haar accordeon. Ze is nu even buiten 'beeld' maar daarover straks meer.

Haar wortels?

Geboren en getogen' tegenover de feestzaal 'Amicitia' op het Raadhuisplein in Lekkerkerk. Ze was getrouwd met schipper Dirk Pols. Ze kregen 3 kinderen namelijk: Anke, Erica en Adriëtte en maar liefst 8 kleinkinderen. Op 21 december 2018 werd ze zelfs overgrootmoeder; 'een groot bezit' zegt ze zelf.

'De tijd zal 't leeren'

Het schip 'De tijd zal 't leeren' (oude spelling) vervoerde zand en grind. Riet heeft 12 jaar meegevaren; de kinderen Anke en Erica werden aan boord geboren. "Adriëtte zag bij haar ouders op de wal het levenslicht. "Toen Anke naar school moest, zijn we aan de wal gegaan" zegt ze. "We hebben toen het anker neergelegd bij mijn ouders. Mijn vader had een grossierderij in sigaren en sigaretten. hij maakte zelf ook sigaren! Op 53-jarige leeftijd kreeg mijn man een auto-ongeluk met dodelijke afloop." Riet: "Een verschrikkelijk moeilijke tijd volgde, ook voor de kinderen."
"Mijn jeugd heb ik op een gewone manier doorgebracht. Toen ik zo'n jaar of 18 was begon het lieve leven. Ik herinner me nog" zegt ze, "dat toen ik 18 jaar was en de shop (danszaal 'Amicitia') in mocht dat ik om 22.00 uur; de uiterste tijd waarop ik thuis moest zijn, niet op kwam dagen. Mijn vader liet in de shop mijn naam omroepen! Een blamage tegenover mijn vriendinnen dat begrijp je!"
Uitgaan kostte natuurlijk wel geld! "Hoe deed je dat" vraag ik Riet? "Ik heb 30 jaar bij Henk de Groot (woninginrichter) als interieurverzorgster gewerkt" zegt ze. "Eerst in huis, later in de winkel, stoffen en zuigen. Als er klanten kwamen, dan hield ik ze even aan de praat, (niet zo moeilijk voor Riet!) tot Henk of Renier de Groot kwam. Toen Henk naar de Julianastraat verhuisde, heb ik daar ook lang gewerkt."

De accordeon

"Toen ik 14 jaar was speelde ik al accordeon (leeninstrument). De eigenaar kreeg als beloning een kistje sigaren; van mijn vader natuurlijk. Ik heb jaren les gehad van mijnheer P.Kroon uit Stolwijk. Je had toen nog een A, B en C categorie" weet ze nog. "Op een gegeven moment kreeg ik een accordeon van mijn vader. Hij kocht hem voor 698 gulden in de gulden tijd. Heel veel geld." Mijnheer Kroon richtte 'Accordeonata' op in 1951. Riet en Arie Luijten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de oprichtring, Riet is het oudste en langste lid. Ze heeft zelfs de verenigingsvlag gemaakt!
Riet is een veel gevraagde accordeonist. Zo speelt ze op de bazaar en in het huisorkest van de Breeje Hendrick, maar ook bij andere gelegenheden. Bij de 'Boezemvrouwtjes' uit Gouderak, bij het 'Zeemanskoor' en bij de 'Stormvrouwen' uit Schoonhoven is Riet ook actief. Allemaal bij shantykoren! Bij de KW-school in Lekkerkerk speelt ze met kerst al 20 jaar!Hoe verplaatst jij je met je accordeon vraag ik haar? Ze rijdt namelijk geen auto! Riet: "Ik heb heel lang met een aanhangwagentje achter de fiets mijn accordeon vervoerd, maar de laatste tijd word ik opgehaald door een vrijwilliger van het koor waar ik regelmatig speel." "Muziek maken is voor mij een soort verslaving" zegt ze. "Het houdt je jong en het geeft je in moeilijke tijden weer moed om op te krabbelen. 't Is voor mij een passie!"
Riet kan voorlopig geen accordeon spelen en daar baalt ze verschrikkelijk van. "Ik heb zoveel afspraken staan met koren die ik regelmatig begeleid; ik heb daar knap de smoor over in." Wat is er gebeurd met haar? Er kwam iemand aan de huisdeur om haar op te halen met de accordeon; ze struikelde op weg naar de voordeur en viel voorover, met als gevolg 'bont en blauw'. De spier van haar middelvinger van haar linker hand raakte ontzet. Zulke dingen is niets voor Riet; altijd een bezige bij! Ze heeft pas een nieuwe knie gekregen, terwijl de aorta ook vernieuwd is. "Ik dacht", zegt ze, "ik kan er weer even tegen en nu dit weer."

Meer berichten