Anne-Marie Kruiper: Ik heb gehuild, gelachen, mensen van allerlei nationaliteiten ontmoet en mezelf leren kennen."
Anne-Marie Kruiper: Ik heb gehuild, gelachen, mensen van allerlei nationaliteiten ontmoet en mezelf leren kennen." (Foto: Pieter van der Laan)

Boeiend verslag van een spirituele reis

Ze had zich voorgenomen om ooit een boek te schrijven. Een familiekroniek leek Anne-Marie Kruiper (56) wel wat, maar het werd uiteindelijk een persoonlijk verslag van haar voettocht van Saint Jean-Pied-de Port naar Santiago de Compostela.

Pieter van der Laan

SCHOONHOVEN – Een boek over een bedevaart. Dat had ze drie jaar geleden niet kunnen bedenken, maar de Schoonhovense debutant werd op het spoor gezet door haar schrijfcoach Esther Kreukniet. "Zij heeft mij veel geleerd over stijl, opbouw en indeling."

'Simpelweg gelukkig' luidt de titel van het boek dat sinds kort verkrijgbaar is. De eerste reacties zijn uiterst positief. "Ik vind het fijn dat mensen er net zoveel plezier aan beleven als ik." Anne-Marie Kruiper herleefde bij het uittikken van haar boek de 800 kilometer over bergen, heuvels, eindeloze paden en een groene oase, die eindigde bij Santiago de Compostela. Sinds 2002 liep ze rond met het brandend verlangen om de fysieke en spirituele reis af te leggen. "Ik las een boek van Paulo Coelho over de pelgrimage. Hij beschrijft dat intens. Ik voelde meteen dezelfde hartstocht.

Simpelweg gelukkig

Dat kwam toen echter niet uit. In 2016 lagen de kaarten anders. Mijn zoons waren nu zelfstandig en mijn echtgenoot had zijn zaak verkocht. Er daalde rust neer en ik kreeg meer ruimte tot ontplooiing. Nog steeds speelde 'Compostela' door mijn hoofd. Twee ooms waren in 2007 naar Spanje gewandeld en vertelden geestdriftig over hun ervaringen. Ik woonde in Reeuwijk een lezing bij van André Brouwer en hoorde tijdens de boodschappen bij Albert Heijn een vrouw praten over 'Compostela'. Ik heb contact met haar opgenomen, tips genoteerd, wandelingen met rugzak geoefend en ben in mei 2016 met de trein naar Bayonne gereisd."

Daarna begon het avontuur in de Pyreneeën. "Je kan stellen dat de tocht voor mij drie fasen telde. Je moet eerst wennen aan de fysieke inspanning, daarna kom je heel dicht bij jezelf en je eindigt met spirituele beleving. Bij volle bewustzijn geniet je dan de prachtige natuur en de schoonheid."

Meer berichten