Stella Speksnijder en Corie Grotendorst voor één van de huizen in het buurtschap Lageweg-IJsseldijk noord.
Stella Speksnijder en Corie Grotendorst voor één van de huizen in het buurtschap Lageweg-IJsseldijk noord. (Foto: John Wijntjes)

Huizen vol met verhalen en muziek in Lageweg-IJsseldijk

Drie huizen op rij met een verhaal in het buurtschap Lageweg-IJsseldijk-noord rondom het gemaal de Nesse dat stamt uit 1884. Uit oude documenten blijkt dat hier in 1411 al een molen stond. Zaterdag 18 mei worden er weer verhalen aan toegevoegd wanneer artiesten afkomstig uit de regio geschiedenissen vertellen aan belangstellend publiek.

Door Jenny Enzlin

Krimpen a/d IJssel - De huidige bewoners stellen hun huizen welwillend en gastvrij ter beschikking voor dit bijzondere evenement. Evergroen van het derde huis was eigenaar van de meelmaalderij. Publiek kan dus van het ene naar het andere huis 'hoppen."Mijn drijfveer om dit evenement te organiseren, is om oude en nieuwe bewoners met elkaar in contact te brengen", zegt Stella Speksnijder, bekend verhalenvertelster van de Krimpenerwaard onder de naam het Zingende Paard. De gewezen polderdichter Corie Grotendorst is medeorganisator. Hoe de dames de voorlezers op het spoor zijn gekomen? "We hebben gewoon uit ons eigen netwerk geput."

Kaartjes

Belangstellenden moeten zich wel aanmelden. Dat kan via hetzingendepaard@hotmail.com. Kaartjes kosten 7,50, euro en kunnen afgehaald worden bij het IJsclubgebouw Ons Genoegen in Ouderkerk a/d IJssel vanaf 13.30 uur. Er kan alleen contant betaald worden. Vanaf dit punt vertrekken de groepen onder leiding van een gids.

Drankje

Na de toer kunnen deelnemers hier ook een drankje nuttigen, dat zal omstreeks 17.00 uur zijn. Stella vertelt dan nog iets over de huizen. Haar vertellingen worden muzikaal omlijst met viool en saxofoon spel. Er is parkeergelegenheid bij de ijsclub. "Het gaat erom hoe je het beleeft, wat er zich hier heeft afgespeeld."

In het gemaal is een bescheiden expositie van gefotografeerde documenten uit het streekarchief Midden-Holland. De huidige machinist van het gemaal vertelt hoe het er vroeger aan toe ging. In één van de huizen was Anna de Bakker gevestigd en Stella herinnert zich nog dat zij daar brood ging halen. Herinnering is er ook aan haar betovergrootvader die daar een huis liet bouwen dat zo groot was dat er twee gezinnen in konden wonen. "We konden er heerlijk spelen."

Drie huizen

Zo zullen bezoekers op genoemde zaterdagmiddag heel wat te weten komen over de drie huizen waarlangs zij wellicht al talloze keren achteloos voorbij zijn gewandeld of gefietst.

Meer berichten