Voorzitter Huub Piket (links) en penningmeester Bert van der Sluis van Stichting Seniorenvoorhanden. Foto: Thea van der Raaf.
Voorzitter Huub Piket (links) en penningmeester Bert van der Sluis van Stichting Seniorenvoorhanden. Foto: Thea van der Raaf. (Foto: )

'Thuiszitten is ook zeker niet alles' vindt Seniorenvoorhanden

Misschien is werken niet altijd leuk, maar eenmaal gepensioneerd ervaren veel senioren dat thuis zitten ook niet alles is. Senioren kunnen en willen best wat voor een bedrijf of organisatie blijven betekenen.

Door Thea van der Raaf

Kirmpen aan den IJssel - Het was die gedachte van Huub Piket die heeft geleid tot de oprichting van Stichting Seniorenvoorhanden. Piket: "Ik ben zelf al een tijdje gepensioneerd, maar had tot een jaar geleden nog steeds een baan voor twee dagen per week. Als ik om mij heen kijk, naar gepensioneerde vrienden en kennissen, dan komen ze tijd te kort, maar ze missen de sociale contacten van hun werk. Als dan in de media blijk wordt gegeven van een groot tekort aan arbeidskrachten, dan is het toch zonde om 40 jaar kennis niet te gebruiken? Ik dacht als je dat kunt koppelen aan ondernemers die bijvoorbeeld 's avonds zitten te zweten op hun administratie, dan heb je een win-win situatie."

Piket legde zijn idee voor aan zijn vrouw en kennissen. Zij waren direct enthousiast en zo ontstond Seniorenvoorhanden, een divers groepje mensen met kennis op juridisch, financieel en verzekeringsgebied en ervaring in accountancy en de scheepvaart. Het plan is om via een database ondernemers die ondersteuning of tijdelijk extra handen nodig hebben in contact te brengen met senioren die tegen een kleine vergoeding hun kennis en ervaring willen inzetten.

Bert van der Sluis is een van de initiatiefnemers: "Huub is mijn buurman en hij vroeg mij of ik hier ook eens over na wilde denken. Ik vond het een goed idee. Zowel senioren als bedrijven hebben hier profijt van. De kracht is flexibiliteit. Heb je kort iemand nodig, dan kunnen wij snel reageren via de database. Deze database bestaat enerzijds uit senioren die zich beschikbaar stellen om projectmatig, een paar uurtjes per week of maand of bijvoorbeeld ter vervanging van een zieke werknemer, ondernemers van dienst te zijn.

"Anderzijds kunnen ondernemers zich aanmelden wanneer zij iemand nodig hebben. Dat kan een hovenier zijn, die zijn administratie laat doen zodat hij daar geen zorgen om heeft, een kledingwinkel die het bijvoorbeeld op zekere uren in de week erg druk heeft, een bedrijf dat kampt met een zieke werknemer die hij helemaal niet kan missen of die zzp'er die de opdracht van zijn leven krijgt, maar dat moet laten lopen omdat hij op dat moment nog met iets anders bezig is. In al deze gevallen kunnen mannen en vrouwen met gemiddeld 40 jaar werkervaring dit gat opvullen."

Dat doen ze graag, want werk zorgt voor sociale contacten en geeft voldoening, vinden de senioren van Seniorenvoorhanden. De database moet natuurlijk wel flink gevuld worden om snel een match te kunnen maken. Dus senioren die nog graag wat willen werken en bedrijven, ondernemers zzp'ers en organisaties die (tijdelijk) een paar extra handen goed kunnen gebruiken kunnen zich melden. Kijk op www.seniorenvoorhanden.jimbosite.com. of bel 06 10 05 99 76.

Meer berichten