"Eigenlijk zou iedereen opera moeten luisteren", aldus Jessey-Joy. (Foto: Annelien Nijland)
"Eigenlijk zou iedereen opera moeten luisteren", aldus Jessey-Joy. (Foto: Annelien Nijland)

Jessey-Joy Spronk (25) leeft voor opera: 'het raakt me'

Jessey-Joy uit Krimpen aan den IJssel is niet te stoppen als ze over haar passie vertelt. Ze begon een crowdfunding om haar zangcarrière te ondersteunen. Haar stem moet nog rijpen.

Door Mariëlle van der Lee

Krimpen aan den IJssel - "Een theaterstuk als Shakespeare brengt een prachtig, emotionele monoloog om mensen heel diep te raken. Opera zet bij zo'n monoloog een orkest van 100 man die prachtige muziek vol kleur en nuance maakt en plaatst er een decor bij. Dat is al fantastisch mooi", stelt Jessey-Joy.

"Door zang komt het nog directer aan en krijgt het nog meer schoonheid. Opera is akoestisch, direct, en heeft alle kunstvormen in zich."

Sinds anderhalf jaar verblijft de Krimpense Jessey-Joy bijna permanent in Berlijn, waar ze zangcoaching krijgt van de bekende bariton Anooshah Golesorkhi. Op de middelbare school luisterde ze voornamelijk naar metal, maar toen ze in een koor met honderd pubers ontdekte hoe het is om zelf klassieke muziek te maken, veranderde dat. Ze nam het koorstuk mee naar zangles en werd verliefd op opera. Wat volgde was de Havo voor Muziek en Dans en daarna het conservatorium.

Maar operastemmen hebben veel tijd nodig om te rijpen. Er is veel controle over de stem nodig en dat moet worden opgebouwd. Dat ze nu is geselecteerd voor het Young Artist Program van het Institute for Young Dramatic Voices, is een droom die uitkomt. Drie weken lang gaat Jessey-Joy hiervoor naar Nevada. Ze had de audities gemist, maar omdat haar stem zoveel potentie heeft mocht ze toch nog meedoen. Een unieke kans.

Om haar reis en verblijf in Amerika te kunnen betalen, zoekt ze donateurs. Die wil ze op haar beurt graag bedanken met een concert. "Ik hoop dat er zoveel mogelijk mensen komen. Ik wil iedereen kennis laten maken met opera. Ik denk dat het voor iedereen een verrijking is en dat het beeld dat iedereen van opera heeft niet echt meer klopt. Opera heeft tegenwoordig een heel andere stijl dan vroeger. Het zijn nu geen dramatische bewegingen meer, het is overtuigend acteren en het moet echt en oprecht zijn. Dat raakt mensen."

Jessey-Joy geeft op zaterdag 22 juni een concert in de Breepleinkerk te Rotterdam. Er zijn kaartjes aan de deur verkrijgbaar vanaf tien euro per stuk. Donateurs mogen gratis naar binnen. Wilt u Jessey-Joy steunen in haar bijzondere carrière? Dat kan via www.voordekunst.nl/projecten/8730-jesseys-american-dream. Jessey-Joy wil vooral graag dat mensen opera komen ontdekken en live kunnen meemaken tijdens dit concert dat ze vormgeeft met diverse zangers en zangeressen.

 

 

Meer berichten