De veenmol wordt ook wel een aardkrekel genoemd en komt veel voor in de Krimpenerwaard.
De veenmol wordt ook wel een aardkrekel genoemd en komt veel voor in de Krimpenerwaard. (Foto: )

Bijzonder insect is veenmol, 'hoofdpijn voor de tuinder'

"Tijdens het wandelen zag ik een bijzonder insect? Wie weet wat dit is?" vroeg Sandra Tak vorige krant.

Krimpenerwaard - "Het is een veenmol", schrijft Jan Mourik. "Deze beestjes kunnen zwemmen en vliegen en leven onder de grond. Ze veroorzaken hoofdpijn voor de hobbytuinder omdat ze groenten om zeep helpen."

Ook Ineke den Ouden heeft er veel in de tuin gehad. "Ze zitten onder de grond en vreten de wortels kapot. Ik ben ze nu gelukkig kwijt." Fieja van der Velden weet er nog aan toe te voegen dat het een krekelachtig insect is. "Hij kan wel 5 centimeter groot worden!"

Ook de familie van Buren uit Krimpen aan den IJssel maakte al kennis met de veenmol. "Wij hebben nesten onder de grond gevonden, die wel 100 tot 200 eitjes kunnen bevatten. Mijn man vangt ze door potten net onder de grond in te graven. Het is een ware plaag."

Dolf Monhemius: "De veenmol wordt ook wel een aardkrekel genoemd en komt veel voor in de Krimpenerwaard. Ze graven ondiepe gangen in de grond en daar legt het vrouwtje haar eitjes tot wel 400 stuks, met haar speeksel tot een ronde bal aan elkaar gekleefd. Als ze uitkomen zijn het net mieren. Bij mooi weer in de avond laten de mannetjes een snorrende roep (balts) horen."

Meer berichten