Lever een tegel uit de tuin in tijdens de Bloemetjesmarkt op tweede Pinkstermarkt (Foto: PR)
Lever een tegel uit de tuin in tijdens de Bloemetjesmarkt op tweede Pinkstermarkt (Foto: PR) (Foto: )

Breng de natuur terug in de tuin met een plant voor een tegel

Haal een tegel uit de tuin en lever deze op Tweede Pinksterdag in bij 'Operatie Steenbreek'. Het is namelijk van groot belang dat we meer planten in onze tuin hebben en dan vooral planten waar de insecten blij mee zijn.

Door Thea van der Raaf

Krimpen aan den IJssel - met de actie 'een plant voor een tegel' vraagt Operatie Steenbreek aandacht voor het feit dat de insecten het moeilijk hebben in onze stenen omgeving. Bloeiende planten zorgen dat ze te eten hebben en vooral bijen zorgen ervoor dat onze planten bestoven worden. Het is dus een win-win-situatie om de natuur een handje te helpen door de biodiversiteit te vergroten. Jacqueline Veltman, initiatiefnemer van Operatie Steenbreek: "Meer ruimte voor planten heeft tevens het voordeel dat regenwater goed in de bodem kan zakken, in plaats van in het riool te stromen, en dat geeft minder overlast zoals ondergelopen kelders. Je kunt zelf veel doen om de biodiversiteit te vergroten door je tuin te vergroenen. Besdragende struiken zorgen ervoor dat vogels voedsel vinden in je tuin en bloeiende planten trekken de bijen en andere insecten aan. Heesters met doornen, bijvoorbeeld de Vuurdoorn, zijn een veilige plek voor vogels om hun nest te bouwen. Een tuin hoeft niet veel werk te zijn. Er mag best wat onkruid staan, want in een wat rommelige tuin kun je zomaar een egeltje tegenkomen. Brandnetels vinden wij onkruid, maar het zijn ook planten waarin de Dagpauwoog en het Koolwitje hun cocon maken. Met vergroening breng je de natuur terug in je tuin." Operatie Steenbreek heeft verschillende projecten in het vooruitzicht. Zo is het de bedoeling om voorbeeldtuintjes aan te leggen aan de Zonnebloem in Langeland en in het najaar kunnen bewoners in Oud-Krimpen een foto van hun betegelde voortuin insturen. Bij tien ervan wordt door Steenbreek een m² beplant in de hoop dat mensen dit stimuleert om hetzelfde in hun achtertuin te doen. Daarom: Kies voor elke tegel uit je tuin (max.10 stuks) een leuke bloeiende plant uit. Schep het zand weg doe er goede aarde voor in de plaats, poot de plant en leg er wat wormen bij.

Operatie Steenbreek staat 10 juni van 10.00-14.00 op het Tuyterplein met gratis bloeiende planten voor wie er tegels uit de tuin inlevert. Wil je meehelpen met de acties? De organisatoren kunnen best wat hulp gebruiken voor een paar uurtjes per keer. Vrijwilligers mogen meedoen aan een cursus over Operatie Steenbreek en natuurlijk tuinieren. Contact en informatie over vergroenen, waterdoorlatende bestrating, regentonnen e.d. op www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl

Meer berichten