Dat blijkt nog eens tijdens een oefening op de veerpont, waar een denkbeeldig slachtoffer na reanimatie door een brandweerman door het personeel wordt verzorgd. Foto: Pieter van der Laan
Dat blijkt nog eens tijdens een oefening op de veerpont, waar een denkbeeldig slachtoffer na reanimatie door een brandweerman door het personeel wordt verzorgd. Foto: Pieter van der Laan (Foto: Pieter van der Laan)

Schoonhovense brandweer op zoek naar vrijwilligers

Het werven van nieuwe brandweerlieden is een landelijk probleem. Het brandweerkorps van Schoonhoven laat het er echter niet bij zitten. "We voeren de komende tijd campagne om inwoners te interesseren voor deze fantastische hobby", zegt Bert Heijkoop. "Dat is hard nodig."

Door Pieter van der Laan

Schoonhoven - Want het korps, dat nu 24 leden telt, krimpt de komende jaren met zo'n dertig procent. Hoewel de leeftijdsgrens voor actieve deelname niet langer op 55 jaar is gesteld, maar afhangt van de fitheid van de brandweerman of vrouw, zullen er zeker korpsleden afhaken. Heijkoop, zelf 61 jaar oud, is feitelijk een uitzondering op de regel.

"Maar ik voel het ook wel hoor. Je bent 24 uur per dag beschikbaar. De pieper ligt 's nachts naast m'n oor. Omdat ik als hoofdconciërge op het Schoonhovens College werk, ben ik vaak op tijd voor de eerste uitruk. Ik vind het weliswaar mooi om mens en dier in nood te helpen, maar ook voor mij houdt het een keer op. Daarom richten we ons op Schoonhovenaren, die dezelfde drang voelen om de stad veilig te houden. Zij zijn van harte welkom voor een gesprek op de kazerne bij Het Bastion."

Bert Heijkoop, Nelie Versluijs en Hans Huizinga hebben zich voorgenomen om stadgenoten te wijzen op de kameraadschap, sfeer en teamgeest, die zij als 'uniek' omschrijven. "Als je eenmaal met dit korps aan de slag gaat, voel je je verantwoordelijk voor de ander en zet je in op optimale samenwerking", zegt Hans Huizinga.

"Dan wil je niet meer weg." Eigen veiligheid heeft prioriteit. Als je met zes brandweerlieden uitrukt, wil je ook dat ze alle zes weer terugkeren op de basis. Voor avonturiers is dit geen hobby. Je moet samen de klus klaren aan de hand van aanwijzingen van de bevelvoerder. Daarom oefenen we regelmatig en trekken we steeds als een hecht team op."

Dat blijkt nog eens tijdens een oefening op de veerpont, waar een denkbeeldig slachtoffer na reanimatie door een brandweerman door het personeel wordt verzorgd. Intussen bestrijden andere brandweerlieden de rook van brandende motoren.

Prima samenspel met personeel van de pont zorgt voor een vlekkeloze uitvoering. "Zo krijgen we ook zicht op de situatie op een pont in nood. Je leert letterlijk de weg naar brand kennen", zegt Huizinga. Volgend jaar volgt een interregionale oefening op de Lek. "Met alle hulpdiensten", weet Erik van Toor, directeur van het veerbedrijf.

Meer berichten