Arie den Otter: de 'Ferguson' van zijn geliefde club. Foto: John Wijntjes.
Arie den Otter: de 'Ferguson' van zijn geliefde club. Foto: John Wijntjes. (Foto: Wijntjesfotografie.nl )

Hoofdtrainer zonder trainingspak

Arie den Otter groeide als keeper op bij Dilettant en werd na verloop van tijd spits. Het eerste elftal bleek net te hoog gegrepen. Een knieblessure maakte een eind aan zijn voetballoopbaan. "Vervolgen ben ik begonnen aan een trainerscursus. Mijn ouders hebben die voor me betaald omdat het mij aan centen ontbrak. Dilettant was mijn eerste club als trainer. Ik had er een jeugdteam onder mijn hoede. Daarna ben ik bij Spirit hetzelfde gaan doen. Van daaruit werd ik seniorentrainer en werkte ik bij Streefkerk, Bolnes, Berkel, Bergambacht, Haastrecht, DCV, CKC en uiteraard bij Dilettant. Ook had ik een tijdje het KNVB-team van de afdeling Gouda onder mijn hoede."

Door Jan J. Timmer

Krimpen aan de Lek - Arie den Otter was al lid van Dilettant toen de voetbalclub uit Krimpen aan de Lek nog op De Zaag zijn thuiswedstrijden speelde en is nu, op 72-jarige leeftijd begonnen aan zijn nieuwste uitdaging: het hoofdtrainerschap naar 'Engels model. Een interview met 'de Ferguson van de Tiendweg'.

Den Otter kan wel lachen om bovenstaande kwalificatie. "Qua leeftijd en functie klopt het aardig", stelt hij vast. "Het enige verschil is het niveau." Dilettant vroeg Den Otter voor de technische functie na het tussentijdse afscheid van hoofdtrainer Jan Verveer.

"Er was sprake van een rommelige fase waarin door beide partijen zaken niet goed zijn aangepakt. Het was Huig Rook die opperde om mij voor de groep te zetten. Niet veel later kreeg ik daartoe een officieel verzoek. Zo kwam het dat ik de laatste vijf competitiewedstrijden op de bank heb plaatsgenomen en in de tussentijd in hoog temp mijn 'licentiepunten' ben gaan behalen bij de KNVB.

Ik zie wat ik zie en ik zeg wat ik zie

'Mijn trainerspapieren waren namelijk verlopen. Logisch, wat het was twintig jaar geleden dat ik voor het laatst een elftal had geleid. Ik had absoluut niet verwacht dat ik die taak nog eens zou oppakken. Maar je ziet: de wonderen zijn de wereld nog niet uit, ha ha! Ik heb het ook alleen maar gedaan omdat het Dilettant betrof, want dat is de club die als een rode draad door mijn leven loopt."

Arie den Otter weet zich vanaf komend seizoen omringd door twee talentvolle en bevlogen collega's: Djilmar Lawansuka en Mark Nederlof. "Djilmar heeft een mooi verleden als prof en is een behoren trainer. Mark geldt as een echte Dilettant-jongen met veel verdiensten als jeugdtrainer en een geweldige drive. Met z'n drietjes gaan de komend seizoen de selectie runnen, waarbij ik de hoofdtrainer zonder trainingspak ben. Ik heb veel vertrouwen in deze constructie. En wat ik ook heerlijk vind: dit houdt me jong!"

Veel mensen kennen Arie den Otter ook als de enthousiaste voetbalverslaggever van RTV Krimpenerwaard. Zijn fans hoeven niet bang te zijn dat hij met deze weekendhobby gaat stoppen.

"Nee joh, daar ga ik gewoon mee door. radiomaken is mijn passie! Ik zal verslag blijven doen van de thuis- en uitwedstrijden van Dilettant. De manier waarop ik dat doe zal hetzelfde zijn als wat de mensen van me gewend zijn: Ik zie wat ik zie en ik zeg wat ik zie. Het feit dat ik nu in een technische functie dicht op het eerste elftal sta, verandert daar niets aan."

Heerlijk zo

Zijn overige vrije tijd besteedt hij met plezier aan zijn vrouw Alie en hun drie kleinkinderen Vince, Levi en Indy. "Alle drie voetballers", grijnst 'opa Arie'. "Ik kijk graag als ze spelen. Met Levi, die bij Feyenoord speelt, ga ik op maandag zelfs mee naar de training. Heerlijk zo."

Kracht. Conditie. Snelheid; dat zijn voor Arie den Otter de pijlers onder voetbalsucces. "Vanuit die drie principes heb ik altijd gewerkt. Het voetbal mag dan veranderd zijn, die principes blijven overeind staan. Of het spel ook beter geworden is? Nee, dat vind ik niet. In technische zin misschien wel, maar qua beleving niet."

Meer berichten