Zijn oudste trompetje wordt door Ries Jansen gekoesterd. Foto: Thea van der Raaf.
Zijn oudste trompetje wordt door Ries Jansen gekoesterd. Foto: Thea van der Raaf.

Oud-burgemeester Ries Jansen schenkt bugel aan Concordia

Zaterdag 15 juni houdt muziekvereniging Concordia voor de derde keer een midzomeravondconcert in de tuin van de IJsseldijkkerk. Oud-burgemeester Ries Jansen speelde heel wat jaren bij Concordia, maar nu heeft hij zijn bugel aan de muziekvereniging geschonken.

Door Thea van der Raaf

Krimpen aan den IJssel - Trompetspelen vergt training van de spieren rond de mond als bij topsport, om op hoog niveau te kunnen spelen. "Na je 50ste wordt het spierherstel minder. Dan merk je dat de aanzet moeilijker wordt en de hoge en lage tonen steeds moeizamer gaan. Als de klankvorming er onder gaat lijden, dan wil je het niet meer", legt onze oud-burgemeester zijn besluit om te stoppen uit.

Jansen is inmiddels 75 jaar en naar eigen zeggen heeft hij het lang volgehouden. Negen jaar en net zijn voortanden gewisseld, want dat was het criterium, kreeg hij de trompet van zijn vader. Zijn vader was trompettist en dirigent en voor zijn getalenteerde zoon Ries en dochter Joke was niets hem te veel om hen op het muzikale pad te zetten. Jansen leerde de beginselen van zijn vader en daarna begon het serieuze studeren.

Johny Jordaan en de Selvera's

Jansen: "Op mijn 15de speelde ik samen met mijn drie jaar jongere zus in een jeugdprogramma van de AVRO." Tijdens het interview bladert Jansen door het fotoboek dat door zijn moeder nauwgezet werd bijgehouden. Foto's en knipsels van solistenconcoursen en van broer en zus als showkoppel, het eerste tv-optreden in 1958 waar ze 50 gulden voor kregen en interviews in de krant. "We speelden met Johny Jordaan en de Selvera's. Mijn vader was zo fanatiek dat we soms aan twee concoursen op één dag meededen. Dat ging niet altijd goed waardoor hij als dirigent op zijn eigen concours te laat kwam, omdat hij zijn kinderen naar de AVRO Landdag moest begeleiden."

Toch moest Jansen een vak leren van zijn vader. "Ook mijn vader had een bedrijf naast zijn muziek. Ik moest daar als enige zoon werken, maar ik had alle vrijheid om op te treden. Ik ging muziek studeren bij Theo Lanen, waardoor ik als vervanger in symfonieorkesten mocht spelen. Na 5 jaar in het bedrijf van mijn vader besloot ik werk te gaan doen met een muzikale achtergrond. Inmiddels had ik al vele jaren bestuurlijke ervaring toen ik bij het Rotterdams filharmonisch orkest in het bestuur gevraagd werd. In 1970 was ik lid van een bewonersorganisatie en via die weg rolde ik de politiek in en werd ik eind 1988 benoemd tot burgemeester in Krimpen."

Kunst en Strijd

Al die jaren bleef Jansen trompet spelen. "In 1995 ging Concordia op tournee naar onze zusterstad in Hongarije. Ik ging mee als burgemeester en delegatieleider en nam ook mijn trompet mee. Ik heb gezellig meegeblazen. Pas toen Kunst en Strijd, eveneens uit Krimpen, een Big Band werd heb ik mij bij Concordia aangesloten omdat ik vond dat ik als burgemeester geen voorkeur mocht hebben." Jansen heeft met veel plezier trompet gespeeld bij Concordia, maar daar komt dus nu een einde aan.

"Ik blijf wel lid en heb beloofd om datgene te blijven doen wat ik al tien jaar doe; fondsen werven voor grotere bijzondere evenementen, waarvan er al heel wat zijn georganiseerd. Als muziekvereniging is het leuk om op andere manieren naar buiten te treden, zoals het midzomeravondconcert." Midzomeravond is in Scandinavië een nationaal feest. Met St. IJsseldijkkerkconcerten hopen we hier van het midzomeravondconcert een traditie te maken.

65 jaar

65 jaar liep het bespelen van zijn trompet als een rode draad door zijn leven. Nu heeft hij de bugel, waar Jansen bij Concordia op speelde, aan de muziekvereniging geschonken, maar, zegt hij, "mijn oudste trompetje, een Bach waarvan het goud is afgesleten, die doe ik niet weg. Ik kan er nog heel goed op spelen."

In samenwerking met Stichting IJsseldijkkerkconcerten organiseert Concordia het midzomeravondconcert. Het concert wordt gehouden op zaterdag 15 juni van 20.30 uur in de tuin van de IJsseldijkkerk en is voor iedereen gratis toegankelijk. Info: www.ijsseldijkkerkconcerten.nl

Meer berichten