Jessica Blaak toont haar 'reach' als parabadmintonster. Foto: John Wijntjes.
Jessica Blaak toont haar 'reach' als parabadmintonster. Foto: John Wijntjes. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Parabadmintonster Jessica Blaak is vol ambitie

In april van dit jaar besloot Jessica Blaak haar vroegere badmintonhobby weer op te pakken. Met succes, want op het onlangs gehouden Open NK Parabadminton wist de 27-jarige Bergambachtse met Lekkerkerkse roots ze de tweede plaats in het vrouwenenkelspel te behalen.

Door Jan J. Timmer

Krimpenerwaard - "In de finale speelde ik tegen Ilse van de Burgwal, meervoudig Europees- en Wereldkampioene", blikt Blaak terug. "Die was een paar maatjes te groot. Ik verloor kansloos. Maar ik heb er ook veel van geleerd. Ik hoop in de toekomst dichter in de buurt te komen."

Jessica Blaak, die door een ziekte sinds enige jaren in een rolstoel door het leven gaat, deed in haar valide leven aan verschillende sporten: badminton, skaten, voetballen. "Op een gegeven moment werd dat steeds lastiger. Ik moest mijn leven aanpassen aan mij situatie en ben bij verschillende para-sporten gaan kijken om te ontdekken of ze me aanspraken.

"Ik koos uiteindelijk voor mijn 'eerste sport': badminton en meldde me aan bij ISV in Gouda. Vanwege de reisafstand koos ik daarna voor Blue Sky in mijn woonplaats Bergambacht. Daar speel ik nu op maandag- en vrijdagavond. Om me verder te ontwikkelen in het badminton zou ik graag gericht training krijgen. Het zou geweldig zijn als er iemand is die dat ziet zitten.

"Ook een aangepaste sportrolstoel is meer dan welkom. Het exemplaar dat ik nu gebruik is allesbehalve op maat gemaakt. Ik merk bijvoorbeeld dat ik, vanwege de gebrekkige gewichtsverdeling, steeds weg slip als ik snel voor- of achteruit wil rijden. In een snelle sport als badminton ben je dan vaak nét te laat om de shuttle goed te raken."

Om een nieuwe rolstoel te kunnen betalen is Jessica Blaak een crowdfunding-actie gestart op www.geef.nl. Geef de zoekopdracht 'Help mij Nederlands Kampioen Parabadminton te worden' en je kunt doneren.

Parabadminton heeft deels afwijkende spelregels. Zo wordt een enkelspel afgewerkt op een half badmintonveld waarbij de shuttle niet vóór de servicelijn geslagen mag worden. Ook telt de achterste lijn van het veld als 'uit' bij serveren. Parabadminton is zwaar omdat je drie dingen tegelijk moet doen: kijken naar je tegenstander, de slag inschatten en zelf rollen en slaan.

Meer berichten