Luchtfoto's worden gebruikt in de bestrijding van blauwalg in de Krimpenerwaard.
Luchtfoto's worden gebruikt in de bestrijding van blauwalg in de Krimpenerwaard. (Foto: Rijkswaterstaat WNZ Handhaving Alleen met toestemming gebruiken)

Nieuwe maatregelen tegen uitbreiding blauwalg in de Krimpenerwaard

Krimpenerwaard - Op verschillende plaatsen in de sloten in de Krimpenerwaard komt nog steeds blauwalg voor. "We zien deze op sommige plekken nu wel afnemen", meldt het hoogheemraadschap dat nu ook nieuwe technieken inzet om de verspreiding van de blauwalg sneller en beter in beeld te krijgen.

Zo hebben we afgelopen week luchtfoto's gemaakt vanuit een helikopter, de komende weken zetten we nog een drone in. Daarnaast hebben we nu een apparaat waarmee onze collega's zelf blauwalg in het water kunnen waarnemen.

Aanpak

Om ervoor te zorgen dat blauwalg zich minder goed kan verspreiden laten we het water zoveel mogelijk langs andere watergangen stromen en proberen we de gebieden waar blauwalg zit zoveel mogelijk te isoleren. Op sommige plekken passen we het waterpeil aan en we laten schoon water in vanuit de Hollandsche IJssel om de polder mee op peil te houden.

Het waterschap houdt de waterkwaliteit continue in de gaten: we lopen veldinspecties, meten de waterkwaliteit en van sommige plekken laten we slootwater nader onderzoeken in het laboratorium.

Meer berichten