Anne van Rijs (r) en Janette Otterspeer met hun docenten van de Muziekschool Krimpen.
Anne van Rijs (r) en Janette Otterspeer met hun docenten van de Muziekschool Krimpen. (Foto: Hans Bijloo)

Zonder muziek zouden we behoorlijk chagrijnig zijn

De Muziekschool Krimpen zwaait twee talentvolle leerlingen uit. Anne van Rijs (17) en Janette Otterspeer (18) zijn door de strenge audities van het conservatorium gekomen. Anne is aangenomen door het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Janette door Codarts Rotterdam.

Elsa van der Ham

Krimpen aan den IJssel - Een gesprek met de twee meiden is net een sprankelend concert waarin ze elkaar naadloos aanvullen. Met een vrolijke lach van beiden als terugkerend thema.

Want naast muzikale talenten zijn ze vriendinnen, die niets liever doen dan samen muziek maken. De vriendschap bracht hun muzikale carrière in een stroomversnelling. "Dan gingen we zomaar naar de aula in het oude gebouw van de Muziekschool om muziek te maken op de vleugel en te zingen. Soms wel twee uur lang hetzelfde liedje. De conciërge werd er weleens gek van."

Voor Anne begon het muzikale avontuur op de muziekschool met een kennismakingscursus op allerlei instrumenten. Ze koos voor dwarsfluit. "Omdat je dat instrument met je adem bespeeld, zit het als het ware 'in' je. Ik kan er mijn gevoel in kwijt." Ze is de tel kwijtgeraakt, maar heeft zo'n tien jaar op de muziekschool les gehad.

"Jan Hollanders, mijn docent, heeft ervoor gezorgd dat ik muziek leuk bleef vinden. Elke keer zei hij: 'Ik heb weer wat nieuws!' Dat vind ik dan leuk om te gaan proberen."

Janette begon drie jaar geleden pas met serieus muziek maken. Orgel en fluit had ze al eens geprobeerd. 'Gitaar kon ik nog helemaal niet, maar ik vond het altijd zo leuk als Anne's moeder gitaar speelde. En je kan er bij zingen.'

Haar docent Radomir Vasiljevic stimuleerde haar om zelf haar muzikale weg te vinden. "Dat was perfect voor mij. Als ik iets uitkies wat ik heel leuk vind dan ga ik er echt vol voor. Op de fiets van school naar huis zei ik wel eens: 'Yes, ik ga weer naar m'n gitaar!' Muziek is iets wat ik continue in mijn leven moet hebben, anders zou ik behoorlijk chagrijnig zijn." Anne knikt instemmend.

Toch was een keuze voor het conservatorium niet vanzelfsprekend. Anne kwam erachter dat ze de studie Fluit aan het conservatorium kan combineren met een studie Psychologie in Leiden. Dat gaf Anne het laatste zetje om te kiezen voor haar passie.

"Het is mijn droom om veel op te treden, misschien zelfs wel als solist voor een orkest. Daar word ik heel blij van. En toen dacht ik, als ik er zo blij van word en mijn talent daar ligt dan ga ik het gewoon doen."

Een docent op school gaf Janette de doorslag. "Ze vroeg terloops of de opleiding Docent Muziek niet iets voor mij zou zijn. Toen dacht ik: dan heb ik m'n gitaar én een beroep." Graag wil ze later parttime docent op een middelbare school worden en optreden. Alles op z'n tijd. "Voor nu vind ik het heel gaaf dat ik werk kan gaan maken van mijn passie."

De dames volgen kan via Instagram. Ze posten "serieuze dingen, maar ook zeker de muzikale lol die we maken!'

instagram.com/anjan_music

Meer berichten