Sandra, Willem (buschauffeur) en Elly tijdens een dagje uit met flatbewoners van Waardzicht.
Sandra, Willem (buschauffeur) en Elly tijdens een dagje uit met flatbewoners van Waardzicht. (Foto: )

Gezelligheid in de flat bij Waardzicht

Sandra en Elly wonen beide ruim tien jaar in Waardzicht. Gezellig, maar het sociale contact onderling kon beter, vonden zij. En dus besloten ze daar iets aan te doen. Ze organiseerden een koffie-ochtend in de corridor van de flat. Als er tien mensen op afkomen, zijn we blij, dachten ze. Maar de hele corridor zat vol. Het stimuleerde de dames om hiermee door te gaan en ze hopen met hun verhaal anderen te inspireren.

Mariëlle van der Lee

Krimpen aan den IJssel - Het is een beetje uit de hand gelopen. Er was zoveel animo, dat een vervolg niet uit kon blijven. Maar hoe begin je aan zoiets? Een brutaal mens heeft de halve wereld, moeten Sandra en Elly hebben gedacht en ze stapten naar supermarkten en andere winkels om hulp te vragen.

Belangeloos mogen ze het zaaltje in de Bowling gebruiken voor hun initiatief. Ze kregen broodjes en drinken gesponsord. En zo begon het. De koffie-ochtend is tweemaal per jaar en brengt duidelijk een verandering in de sfeer in de flat.

Mensen maken meer praatjes met elkaar, kijken meer naar elkaar om, het is gewoon gezelliger. En dat is precies wat Sandra en Elly willen bereiken: dat er saamhorigheid ontstaat. Elly kwam met het goede idee om bewoners te vragen oude spullen in te leveren.

Zes tafels vol hadden ze uiteindelijk en die hebben ze vervolgens deels weer verkocht. Een ideale manier om de kleine kas van de feestcommissie, zoals ze zichzelf noemen, te spekken. Inmiddels zijn er ook al twee dagtochten geweest: eentje naar de Orchideeënhoeve en eentje naar Texel.

Rollators en rolstoelen gaan mee in de bus die ze huren, de bewoners betalen een kleine bijdrage en 's morgens smeren Sandra en Elly broodjes voor iedereen. De buren gaan met elkaar op stap en hebben iets om samen te delen en om over (na) te praten.

Diverse bewoners komen nu ook zelf met ideeën, willen meedenken, zijn nieuwsgierig naar de volgende activiteit. Reacties zijn heel lovend. Sandra en Elly krijgen kaartjes en soms zelfs een bloemetje, maar het mooiste cadeau vonden ze wel de alleenstaande 90-jarige bewoner die met tranen van geluk in zijn ogen de dag had meebeleefd.

Nieuwe plannen in Waardzicht staan alweer op stapel voor Burendag in september, maar de inhoud is nog een verrassing. Sandra en Elly hopen dat ook andere wooncomplexen dit initiatief nemen.

Er is zoveel mogelijk: organiseer een wandeling, jeu de boules, een quiz, een nieuwjaarsborrel, een rondvaart. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, het gaat om de gezelligheid. Tips nodig? Sandra deelt graag haar ervaringen met anderen: 0180-517520.

Meer berichten