Ingrid stelt dit jaar voor de eerste keer haar tuin open bij de opentuinendag. Foto: Mariëlle van der Lee
Ingrid stelt dit jaar voor de eerste keer haar tuin open bij de opentuinendag. Foto: Mariëlle van der Lee ( )

Een kijkje achter de heg van de buren

Nieuwsgierig wat er achter de heg van de buren schuilgaat? Op zaterdag 14 september is het mogelijk om kijkjes te nemen in 14 tuinen in Krimpen aan den IJssel. Operatie Steenbreek organiseert dan een opentuinendag. Fiets van tuin naar tuin en doe inspiratie op.

Door Mariëlle van der Lee

Krimpen aan den IJssel – Ook Ingrid Waaijer stelt haar tuin open. Ze vertelt: "Vroeger was ik altijd al graag in de tuin bezig, vanaf dat ik puber was, geknield in mijn spijkerbermuda. Ik vind het heerlijk om te doen en het werkt ontspannend. Het kost veel tijd, maar ik zet er graag andere dingen voor opzij. Sinds december werk ik niet meer en heb ik meer tijd voor de tuin. Daarom vind ik het leuk om mee te doen aan de opentuinendag."

Het is de eerste keer dat Ingrid haar tuin openstelt. De bedoeling van de opentuinendag is dat mensen gemotiveerd raken meer groen in de tuin te zetten zodat er meer biodiversiteit komt: meer vogels, meer insecten, meer egels. Talloze bloemen en planten zijn verspreid over haar tuin en er zijn diverse zitjes.

"Het meest trots ben ik op mijn borders. Ik heb een kas en kweek zelf veel, bijvoorbeeld deze witte anjers. Het zijn dankbare planten, ze groeien makkelijk. Ik knip ze af en ze groeien weer opnieuw. Ze kunnen ook goed tegen droogte.

"Ze lijken niet op de ouderwetse trouwanjer, die vind ik niet mooi. Ik vind het leuk als het weelderig is en er weinig aarde te zien is. Dat heeft ook als voordeel dat de grond minder snel uitdroogt. Regenwater wordt makkelijker opgenomen met veel groen in je tuin".

Op dit moment bloeien er veel paarse bloemen in de tuin van Ingrid. Het trekt veel bijen, wespen en vlinders aan. Vooral de lobelia en de kattenstaart zijn momenteel erg in trek. "Het is echt drukbezocht", lacht Ingrid. Ze plukt twee vijgen uit haar vijgenboom en eet ze op. Veel extra voorbereiding voor de opentuinendag heeft ze niet. Haar tuin ligt er eigenlijk altijd netjes bij.

"Het zou leuk zijn als anderen hier inspiratie opdoen". De onkosten voor deze dag worden gedragen door tuinontwerp en adviesbureau 'Projecten in het groen'.

De opentuinendag is van 10.00 u tot 16.00 u. Deelnemende tuinen zijn herkenbaar aan een vlag van Operatie Steenbreek, welke zijn gesponsord door de gemeente.

Een plattegrond met deelnemende tuinen is verkrijgbaar in de Tuyter of op www.steenbreekkrimpenaandenijssel.nl. Ook kun je op deze website terecht voor voorbeelden van groene tuinen, heel veel tips hoe je zelf de tuin groener kunt maken en bijvoorbeeld wat de voordelen zijn van het hebben van een regenton.

Meer berichten