Expositie Michiel Boelaarts in Theater Concordia Haastrecht

Tot en met 29 december 2019 exposeert Michiel Boelaarts een 20-tal prints in Theater Concordia in Haastrecht.

Haastrecht - De digitale fotobewerkingen, die hij maakt, waren oorspronkelijk bedoeld als voorbereidingen voor een schilderij. Het maken van deze bewerkingen is echter een eigen leven gaan leiden.

Het uitgangspunt van zijn werk is meestal een kleine, zorgvuldig gekozen, uitsnede van een zelfgemaakte foto. De randen van deze selectie doorsnijden de verschillende beeld elementen van de oorspronkelijke foto.

Na het bepalen van de uitsnede volgt een proces van vereenvoudiging, vervorming, kleur- en contrastwijziging wat uiteindelijk een beeld oplevert dat kan variëren van herkenbaar tot volkomen abstract.

Veel wordt, gaande de bewerkingen, ook weer afgekeurd. Al deze bewerkingen worden gedaan op de computer met behulp van een foto bewerkingsprogramma.

Wanneer het resultaat naar wens is wordt dit geprint op fine art paper met archivarische Epson UltraChrome HDR pigmenten. Het uiteindelijke beeld is vrij klein, meestal 20 x 25 à 30 cm, afgedrukt op papier van 30 x 40 cm, of 30 x 40 à 45 cm, afgedrukt op papier van 45 x 60 cm.

Bij het voorbereiden van een print wil hij zich op geen enkele wijze laten beperken. Daarom streeft hij er niet naar een bepaalde stijl te ontwikkelen.

Bij de eerste bewerkingen speelt het toeval vaak een rol. Dit is nog een verkennende fase. Naarmate het proces vordert worden de dan ontstane beelden een leidraad voor verdere bewerkingen waarbij het eindresultaat zich steeds duidelijker laat zien. Dit eindresultaat moet vooral in visueel opzicht aanspreken en is niet gebaseerd op een bepaalde filosofie of levenshouding.

De weg naar het definitieve beeld is lange tijd onzeker en betekent voor hem 'het avontuur in de kunst'.
 
Michiel Boelaarts is tot en met 29 december 2019 te zien in Theater Concordia tijdens openingsuren op maandag tot en met zaterdag vanaf 17.00. 

Meer berichten