Krimpenaar Olivier Vos is Nederlands Kampioen Speedcubing

Krimpenaar Olivier Vos (15) heeft zijn Nederlandse titel 3x3x3 blindfolded (geblinddoekt oplossen van de Rubik's Cube) succesvol geprolongeerd tijdens het NK Speedcubing. Afgelopen weekend werd het Nederlands Kampioenschap gehouden.

Het geblinddoekt oplossen van een kubus is een speciale discipline binnen de sport die ook onderdeel uitmaakt van het NK. Veel hele goede speedcubers kunnen niet blind cuben. Je moet er een enorm goed geheugen voor hebben en goed kunnen visualiseren hoe je de kubus gaat oplossen. Zoiets valt niet te leren, dat is aangeboren.

Iemand met zo'n aangeboren talent is de 15-jarige Krimpenaar Olivier Vos. Hij heeft zijn Nederlandse titel 3x3x3 blind afgelopen weekend met succes geprolongeerd in een tijd van net onder de 34 seconden. Zijn persoonlijke (én Nederlandse) record voor het geblinddoekt oplossen van de 3x3x3 kubus ligt zelfs onder de 23 seconden.

Olivier raakte 3 jaar geleden gefascineerd door het oplossen van de vierkante puzzel. Hij vond een Rubik's Cube uit de jaren 80 bij zijn oma Coby op zolder. Het leek hem een onmogelijke uitdaging, maar daarom wilde hij het juist leren. Door middel van veel doorzettingsvermogen en instructies op YouTube heeft hij het geleerd. Tegenwoordig gebruikt hij speciale "speed cubes". Dan zijn wedstrijdkubussen, die heel snel kunnen draaien. Je kunt ze naar eigen inzicht afstellen om sneller slagen te kunnen maken.

Speedcubing is het zo snel mogelijk oplossen van een Rubik's kubus, een sport die steeds populairder wordt in Nederland. De interesse voor de sport wordt steeds groter. Er staan nu al meer dan honderdduizend mensen op de wereldranglijst en die lijst groeit snel.

Aan het eerste NK in 2005 deden vierentwintig mensen mee, dit jaar was er in Veenendaal plaats voor 250 deelnemers en ze zaten helemaal vol. Dankzij de actieve speedcubing-community in Nederland, vindt het Europees Kampioenschap volgend jaar plaats in Almere. Daar doen 900 deelnemers uit heel Europa mee.

Qua leeftijd was er veel verschil onder de deelnemers van het NK. De jongste speedcuber werd tijdens het toernooi zes en de oudste is achtenvijftig. Toch hebben de cubers veel gemeen. Het zijn bijna allemaal slimme jongens en meisjes, echte bèta's. De meeste doen iets als wiskunde, econometrie of iets in de ICT. Maar je hoeft geen Einstein te zijn om te speedcuben. Iedereen kan het gewoon oplossen van een kubus leren.

Naast het zo snel mogelijk oplossen van de bekende 3x3x3 kubus zijn er elf andere onderdelen bij de wedstrijden. Zo zijn er de 2x2x2, 4x4x4 tot en met 7x7x7 en een aantal kubussen met een andere vorm. Ook lossen deelnemers een kubus geblinddoekt op en met slechts één hand.

Meer informatie over speedcubing staat op de website kubuswedstrijden.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden