Een zitbewijs. (Foto: Nico Holdermans)
Een zitbewijs. (Foto: Nico Holdermans) (Foto: )

Historische rubriek: Verhuur zitplaatsen Dorpskerk Ouderkerk

Ouderkerk - Zoals in veel kerken kan iedere kerkganger in de Dorpskerk gaan zitten waar hij of zij wil. Tot de restauratie van 1963 tot 1968 was dat niet zo. De zitplaatsen werden tot die tijd verhuurd en iedereen had zijn of haar eigen genummerde plaats. Na de restauratie verviel dit systeem. Wel is er nog tot rond 1990 gecollecteerd voor de "vrije zitplaatsen".
Om de verhuur van zitplaatsen in goede banen te leiden, was er een verordening opgesteld (in een volgend artikel wordt op deze verordening ingegaan). Elke huurder kreeg een zitplaatsbewijs met daarop vermeld het nummer van de plaats en het koop- en huurbedrag. Voor een zitplaats moest eenmalig een koopsom betaald worden en verder jaarlijks huur. De namen van de huurders en hun plaatsen werden bijgehouden in een register.
Minder prettig was het, dat de meer vermogende mensen altijd de duurdere en betere plaatsen hadden. Een zitplaats in een van de herenbanken kon de doorsnee kerkganger zich niet veroorloven. Voor menigeen was een zitplaats voorin de kerk, die duurder was dan een plaats achterin de kerk, al niet haalbaar. Zeker als het om een gezin ging: voor elk gezinslid moest namelijk een plaats gehuurd worden.
Soms ontstond er onvrede als men een gewenste zitplaats niet kon krijgen. Een enkeling keerde daardoor de kerk voorgoed de rug toe.
(Door Nico Holdermans)

www.hvouderkerck.nl

Meer berichten