Foto:

Annemarie Nobel winnaar Groot Dictee der Nederlandse Taal in de Krimpenerwaard

Lekkerkerk - Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar in de Krimpenerwaard gewonnen door de Lekkerkerkse Annemarie Nobel. Zij schreef zaterdag met ruim 20 anderen mee aan het dictee in de raadzaal in Lekkerkerk en ze scoorde maar 6 fouten. Daarmee was ze even goed als de landelijke winnaar, Niels de Jonge uit Leek, die in Zutphen de gouden vulpen won.

Het Groot Dictee wordt sinds twee jaar weer uitgezonden, nu via NPO Radio 1 in het programma De Taalstaat van Frits Spits. De live-uitzending kwam uit de bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen waar 20 prominenten en 20 luisteraars van De Taalstaat meededen. Maar ook in 27 bibliotheken in de rest van het land konden liefhebbers meedoen aan het dictee, en een daarvan is de Bibliotheek Krimpenerwaard. Was er vorig jaar nog maar een klein clubje liefhebbers, dit jaar waren er zoveel aanmeldingen dat werd uitgeweken naar de grote raadzaal in Lekkerkerk. Hier werd een live-verbinding gelegd met Zutphen, zodat de deelnemers direct konden meeschrijven toen voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet het dictee ging voorlezen.

Geen makkie

Het dictee zelf wordt sinds vorig jaar geschreven door Wim Daniëls, die een weliswaar uitdagende, maar toch toegankelijke tekst levert en geen verzameling van moeilijke woorden en onbegrijpelijke zinnen, waardoor deelnemers er een paar jaar geleden geen plezier meer in hadden. Dat plezier is nu terug, hoewel het dictee nog steeds 'geen makkie' is. Zaterdag beten de deelnemers zich stuk op woorden als 'janboerenfluitjes' ( één woord, geen hoofdletter), 'gejeremieer', mond-en-klauwzeer (één woord, twee streepjes), rood- en zwartbont (drie woorden, één streepje), gewasbesproeiing (geen trema op de tweede i), en Zuidoost-Noord-Brabants dorp. U begrijpt het al: dit dictee was een actueel verhaal over de boerenprotesten.

Terwijl de deelnemers in Lekkerkerk de moeilijkste woorden bespraken tijdens een gezellige lunch, ging de jury aan de slag om de schriften na te kijken. Annemarie Nobel was de duidelijke winnaar, maar ook de nummer 2 van de Krimpenerwaard, Marja van der Vlist uit Schoonhoven, zette een goede prestatie neer met 10 fouten. Hoe goed dat is, blijkt uit de scores van de prominenten in Zutphen. Kinderboekenschrijver Gideon Samson, die eerder dit jaar een Gouden Griffel won voor zijn boek 'Zeb', won bij de Bekende Nederlanders, met 12 fouten. In Lekkerkerk was er een gedeelde derde plaats voor Jorina Haspels uit Lekkerkerk en Erik van der Does de Bye uit Berkenwoude, die ieder 14 fout hadden.

Prominenten

Ook in de Krimpenerwaard deden dit jaar enkele prominenten mee. Vorig jaar durfde alleen wethouder Leon de Wit de uitdaging aan te gaan, dit jaar waren er nog twee gemeenteraadsleden bij, Irma Bultman en Kees Larooij. Ze scoorden in de middenmoot met rond de 20 fouten. Voor volgend jaar hoopt de bibliotheek op een nog hogere opkomst, ook van prominenten. En waarom ook niet? Alle deelnemers vonden het erg leuk om het dictee op deze manier met andere taalliefhebbers mee te maken.

3 november 2019, Lucy Beker

Meer berichten