Rudolf Steinerschool Krimpen aan den IJssel bestaat 45 jaar

Krimpen aan den IJssel - Op dinsdag 29 oktober is de grote internationale pan met bijenwas en beginnende kaars aangekomen op de Rudolf Steinerschool in Krimpen aan den IJssel. De kaars maakt, in het kader van het 100- jarig bestaan van het vrijeschoolonderwijs, een reis over de hele wereld langs verschillende vrijescholen. Het ontvangen van de kaars op de school in Krimpen, was tegelijk ook de aftrap voor de viering van het 45 jarig bestaan van de Rudolf Steinerschool in Krimpen. 


De Rudolf Steinerschool is begonnen als klein initiatief met een leslokaal op een nabij gelegen boerderij. De school is de jaren erna gegroeid naar een volwaardige basisschool, waar kinderen zich veilig en gezien voelen, met een hoge oudertevredenheid. "De school heeft een goede bekendheid gekregen in Krimpen aan den IJssel, maar we vervullen inmiddels ook een regio functie" aldus een trotse Barry Simons, Directeur van de Rudolf Steinerschool. "Ik heb verschillende leerlingen op school die soms wel 30 minuten fietsen, vanuit bijvoorbeeld Krimpen aan de Lek en Capelle- en Ouderkerk aan den IJssel, bewust voor het vrijeschoolonderwijs." "Vrijescholen in de omgeving hebben een wachtlijst, dus ook mensen uit de richting van Rotterdam wijken soms uit naar onze school." Door deze grote vraag, zal het gebouw aan de Memlingstraat, de komende periode uitbreiden met vier klaslokalen. Een duurzaam gebouw, zoals past binnen de visie van het vrijeschoolonderwijs.
De vlam van de kaars staat symbool voor het onderwijsvuur van alle vrijescholen, dat 100 jaar geleden, tijdens de oprichting van de eerste vrijeschool, ontstoken is. Van China tot Egypte, van Marrakesh tot Silicon Valley zijn in de afgelopen 100 jaar vrijescholen opgericht. 
De leerlingen hebben ook al op andere manieren stil gestaan bij het 100 jarige bestaan van het vrijeschoolonderwijs. Zo voelden de leerlingen zich 'wereldburgers' door het 'internationale Waldorf postkaarten project'. Iedere vrijeschool in de wereld kreeg een pakket met blanco postkaarten voorgedrukt met een adres van één van de circa twaalfhonderd vrijescholen wereldwijd. De leerlingen maakten een tekening op elke kaart naar leeftijdgenootjes van de andere vrijescholen. Na enkele weken begonnen ook op de Rudolf Steinerschool in Krimpen de kaarten vanuit de hele wereld binnen te stromen. Prachtige tekeningen van leerlingen uit de meest verre landen. 
"Geweldig was 't om te zien hoe de tekeningen ontvangen werden door leerlingen van vrijescholen in Zuid-Holland" , "echt een feest der herkenning voor de leerlingen." aldus Majorein Gauw van Stichting Samenwerkende Vrijescholen Zuid-Holland. "Leerlingen uit bijvoorbeeld Japan of Kenya deelden herkenbare onderwerpen en overdenkingen, evenals leerlingen uit bijvoorbeeld Australië en Amerika". "Er was bewustwording bij de leerlingen, hoe groot de wereld is, dat we samen één wereldbevolking vormen met vele culturen en religies, maar dat we éénzelfde taal spreken wat de afstand ook is"
Rinske Kreukniet van "Bee the Change" en imker uit Rotterdam, heeft het initiatief genomen voor het internationale project met de kaars. De kaars wordt bewust van bijenwas gemaakt door vele mensenhanden. "Op de vrijeschool is er een levend besef dat bijen en mensen nauw met elkaar verbonden zijn; wanneer de mens goed voor de aarde zorgt, dan gaat het ook goed met de bijen". 

De vrijescholen maken gezamenlijk de Waldorf100 bijenwaskaars dikker. De kaars en de speciale bijenwaspan gaat langs zoveel mogelijk scholen. Een imker uit de buurt van elke school neemt wat bijenwas mee om in de pan te smelten. Iedere school dompelt de kaars een keer onder in de gesmolten bijenwas. Net als bij een boom groeit de kaars zo laag voor laag. Zo zal de kaars steeds dikker en dikker worden. Door net als de bijen samen te werken. 
In het bijzijn van honderden vrijeschool leerkrachten, is op 20 september op het podium van het Waldorf100-Festival, het eerste laagje van de Wereld Kaars gedoopt. Het beginnetje van de kaars en de bijenwaspan is hierna naar verschillende vrijescholen in Nederland gegaan en nu aangekomen in Krimpen. Hierna gaat de kaars naar Gouda en daarna de wijde wereld over om een internationale kaars te worden, gemaakt door bijen en mensen. 
 

Meer berichten