Aafke is blij haar werk te kunnen tonen, met dank aan Leo Jongenotter en Marieke van Capellen van Zaag 55. (Foto: Thea van der Raaf)
Aafke is blij haar werk te kunnen tonen, met dank aan Leo Jongenotter en Marieke van Capellen van Zaag 55. (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

Aafke (89) uit Krimpen exposeert haar schilderijen nog één keer

Krimpen aan den IJssel - Nog één keer wil ze een expositie van haar schilderijen houden. Beeldend kunstenaar Leo Jongenotter en Marike van Capellen van De Zaag 55 gaven Aafke van Kampen uit Krimpen a/d IJssel graag de gelegenheid in hun expositieruimte. Inmiddels komt de datum van de opening spannend dichtbij.

Door Thea van der Raaf

Tekenen deed de 89-jarige Aafke al haar hele leven, maar als ze, in 1983, in een tijdschrift een artikel tegenkomt met de uitnodiging om een weekje te komen schilderen in Limburg, ontdekt ze dat ze er talent voor heeft. Aafke:"Ik genoot er enorm van en toen ik, eind jaren 80, een groepje mensen in de bibliotheek in Rotterdam de Laurenskerk en de Blaak zag schilderen wilde ik dat ook. Ik stapte er op af en na een half jaar was er een plekje voor mij. Eens per week gingen we ergens in of rond Rotterdam zitten. Bijvoorbeeld aan de Oude Maas bij Rhoon. Zo schilderde ik het riviertje de Koedood. Weer of geen weer, dan stonden we onder de klep van de auto, we waren elke week present." Ook de natuur heeft de bekoring van Aafke. Ze gaat graag in haar eentje ergens zitten om het blauw van de lucht of het geel van het Koolzaad vast te leggen. Ze voelt zich dan één met de natuur. Schilderen komt bij Aafke echt van binnenuit. Vanuit haar eigen beleving geeft ze haar werk sfeer mee. "Soms is daar stilte voor nodig en vormt het schilderij zich al voordat er iets op het doek staat. Mijn werk weerspiegelt het geluk en de stilte die ik in de natuur beleef. Natuur en oude gebouwen, dat vind ik fantastisch. De laatste tijd realiseer ik me wat een historische waarde mijn tekeningen en schilderijen kunnen hebben," zegt Aafke bedachtzaam. "De wereld verandert, daarvan ben ik mij bewust als ik werk tegenkom van bijvoorbeeld een oude wijk. Dan denk ik: Oh, zo zag het er uit. Of bijvoorbeeld tekeningen van de Maas en de Coolsingel die dateren van voordat de Willemsbrug überhaupt een plan was. Ik zou mijn geluk, dat ik ervoer tijdens het tekenen en schilderen en de herinnering van hoe het was, willen delen met anderen." Die gedachte bracht Aafke op het idee om nog één keer haar werk te exposeren. Haar tekeningen en schilderijen, die een samenvatting zijn van haar passie. Een passie die ze nog steeds heeft, want met schilderen houdt ze niet op. Ze gaat graag een weekje naar Drenthe om daar in alle rust te werken en eigenlijk heeft ze altijd wel haar tekenspullen bij zich, voor als ze geraakt wordt door een mooi plekje. "Het is mijn droom om mensen nog een keer te laten genieten van wat mij geëmotioneerd heeft in de natuur, mijn leefomgeving en waar ik ben geweest. En ook dat een aantal schilderijen mij mogen overleven, want zoals kinderen geluk en verbinding geven, zo zijn deze schilderijen een beetje mijn kinderen." Loop binnen tijdens de expositiedagen en geniet van wat Aafke te vertellen heeft over haar werk. De expositie van aquarel schilderijen en andere technieken is te bezichtigen op donderdag 14 t/m zondag 17 november van 11.00 tot 17.00 uur in expositieruimte De Zaag 55, Krimpen a/d Lek.

Meer berichten