Het Christelijk Krimpens Mannenkoor repeteert elke donderdagavond. (Foto: Margriet van Dam)
Het Christelijk Krimpens Mannenkoor repeteert elke donderdagavond. (Foto: Margriet van Dam) (Foto: )

Christelijk Krimpens Mannenkoor viert drie jubilea in één jaar

Het christelijk Krimpens Mannenkoor bestaat begin volgend jaar 35 jaar. Daarnaast is Hans van Blijderveen 25 jaar dirigent van het koor en organist Arie van der Vlist begeleidt de mannen al 20 jaar. Dat zijn drie jubilea die worden gevierd.

Door Margriet van Dam

Het mannenkoor werd op 3 januari 1985 opgericht. 'We zijn gaan groeien naast de vele mannenkoren die Nederland al rijk is', vertelt voorzitter Gijs Zwijnenburg. 'Daarin heeft Hans, onze dirigent, kans gezien om het koor dusdanig een plaats te geven in de mannenkoorwereld dat het toch een andere invulling had en een andere sound kreeg dan de gemiddelde doorsnee mannenkoren. Dat is nog steeds zo en dat komt door de arrangementen die hij zelf schrijft, zodat het in de koorwereld opvalt. Hij zorgt ervoor dat liederen in een bepaalde context komen te staan rond een thema. Zo zijn er projecten geweest als 'Zweven op de wind', 'Thy Word' en het 'Psalmenproject'.' 'De sound van een koor is niet uit te leggen', aldus dirigent Hans van Blijderveen. 'Neem bijvoorbeeld het Urker Mannenkoor. Als je twee woorden hebt gehoord, weet je dat het dat koor is. Met ons koor hebben we ook voor elkaar gekregen dat je een bepaald geluid hebt, dat je na twee woorden hoort. Dat bedoel ik positief.' Gaat het dan ook om een streekdialect of een Rotterdams accent dat hoorbaar is? 'Nou, we zijn één van de weinige koren die goed te verstaan zijn', zegt hij. 'We zijn een regiokoor', vult Zwijnenburg aan. 'De meesten komen uit Krimpen en Capelle, maar verder hebben we mensen uit bijvoorbeeld Waddinxveen, Zwijndrecht, Hoogvliet, Hendrik-Ido-Ambacht, Kinderdijk, Alblasserdam en zelfs Groot-Ammers. Je moet dan toch wel gemotiveerd zijn om helemaal naar Krimpen te komen.' 'We zijn ook hele gezellige mensen', lacht Van Blijderveen. 'En de keuze van ons repertoire is niet alledaags. We proberen geen nummers te zingen die al door vele andere mannenkoren gezongen zijn. We willen vernieuwend zijn en daarom maken we eigen bewerkingen. De organist werkt daar ook aan mee. Dat spreekt het publiek aan en dat is soms een reden om lid te worden.'

Het christelijk Krimpens Mannenkoor telt nu rond de 75 leden en repeteert elke donderdagavond in de Rehobothkerk in Krimpen. Het oudste lid is in de 80 en het jongste is 27 jaar. Er zijn inmiddels acht cd's uitgebracht. Het koor heeft onder andere meegewerkt aan het tv-programma 'Nederland Zingt' en heeft meerdere koorreizen gemaakt naar bijvoorbeeld Leuven en Cambridge. Het jubileum wordt gevierd met vier jubileumconcerten in 2020. Het eerste is op 7 maart 2020 in de Sionskerk te Krimpen aan den IJssel.

Meer berichten