Voorstraat 92. Foto en informatie van de familie Verboom.
Voorstraat 92. Foto en informatie van de familie Verboom.

Het verhaal van Bakkers Verboom

Lekkerkerk had veel bakkers. Eén daarvan was Hannes Verboom. Hij leefde van 1869 tot 1945 en was bakker in de Achterstraat, waar ook zijn vader al bakker was geweest.

Lekkerkerk - Zijn zoon Bastiaan hielp hem in de winkel, maar zijn oudste zoon Dirk begon in 1920 een eigen brood-en banketbakkerij aan de Voorstraat 92.

De zaak was royaal van opzet met een moderne oven met een oliestoker. Het pand liep door tot de Achterstraat, vanwaar de broden en andere bakkerswaren de wagens ingingen voor bezorging.

Dirk was geen echte concurrent van zijn vader, maar meer een helper. Ze hielpen elkaar met contanten, grondstoffen en eindproducten. Vele malen bezorgde vader Hannes bestelde koekjes van Dirk en even vaak bracht Dirk brood van Hannes bij de klanten van zijn vader.

In 1945 verkocht Dirk deze zaak op de Voorstraat met de voorwaarde dat er geen bakkerij meer gevestigd mocht worden. Hijzelf ging zelf door de verkoop schuldenvrij verder in de bakkerszaak aan de Achterstraat. waar zijn broer Bastiaan ook kwam werken.

In 1955 brandde de bakkerij aan de Achterstraat af in de nacht na het bevrijdingsfeest door kortsluiting. Het huis kon weer bewoonbaar gemaakt worden maar de bakkerij niet.

Meer over Lekkerkerk in de oudheidkamer, Poolmanweg 11, geopend elke tweede zaterdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur. Te bereiken via een buitentrap.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden