Arthur Bouw: "Stichting de Blije Gift is op zoek naar vrijwilligers. Met elkaar kunnen we wat doen voor een ander." Aanmelden via www.blijegift.nl (Foto: Thea van der Raaf)
Arthur Bouw: "Stichting de Blije Gift is op zoek naar vrijwilligers. Met elkaar kunnen we wat doen voor een ander." Aanmelden via www.blijegift.nl (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

Athur Bouw: 'Iemand blij maken, mooiste wat er is'

Elk jaar wordt er iemand in Krimpen 'onder valse voorwendselen' naar de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente geloodst. Zo ook Arthur Bouw, om eenmaal ter plekke tot de verrassende ontdekking te komen dat hij is verkozen tot Krimpenaar van het jaar en de Guldemont-oorkonde 2019 in ontvangst mag nemen.

Door Thea van der Raaf

Krimpen aan den IJssel - Arthur Bouw (56) getrouwd, vader van twee dochters en opa van een kleinzoon, werd door zijn vrouw voor de gek gehouden en kwam uiteindelijk verbaasd aan in het Raadhuis. Elk jaar wordt een familie hiervoor ingezet en steeds heeft de uitverkorene totaal geen idee wat er gaat gebeuren, maar ook Arthur is op zijn beurt blij met de erkenning.

Als succesvol ondernemer en een van de eigenaren van de PMA groep in Nieuwerkerk a/d IJssel is Bouw zich er tegelijkertijd terdege van bewust dat lang niet iedereen het goed heeft en dat hij in een positie is om daar, althans in zijn leefomgeving, enige verandering in te brengen.

Arthur: "Mijn vader was huisarts in Krimpen aan de Lek. Hij hielp graag mensen. Soms met een simpele kop koffie, maar hij kocht ook gerust een koelkast voor iemand in nood. Als kleine jongen dacht ik al, dat ga ik ook doen. In mijn positie kan ik het mij veroorloven om s'morgens te werken en s'middags vrij te maken voor het goede doel."

Bouw is een bescheiden man die blij wordt als hij iemand anders blij kan maken. De middagen vult hij in met o.a. werk voor de regionale voedselbank en voor St. Blije Gift, waar hij bestuurslid van is. Daarnaast is hij actief betrokken bij het Sophia kinderziekenhuis en vormt hij samen met een aantal gelijkgestemden 'de Vrienden van...'

"Het is fijn om te helpen", antwoordt Bouw op de vraag, vanwaar die passie? "Het is een kleine moeite om mensen blij te maken en iemand blij maken is het mooiste dat er is. Ik heb een zwak voor armoede en zieke kinderen. Het zakenleven is hard. Bij arme mensen kom je pure mensen tegen. Dat is heel relativerend. En als je die zieke kindjes ziet, en de ouders die voor hoge onkosten komen te staan, dan mag je blij zijn dat je daar iets voor kan doen."

Bouw is de aanjager, de plannenmaker, zoals zijn vrouw het noemt. "Ik probeer de smeerolie te zijn. Zoals met de winterjassen. Dat werd snel opgepakt door bedrijven en verenigingen. Die jassen moeten op hangers en rekken. Die ga ik dan scoren. De vrijwilligers doen het werk en met mijn netwerk zorg ik dat het loopt, anders kun je niet door."

Daarbij schroomt hij er niet voor om een stukje persoonlijke middelen aan te wenden, want stelt hij, "je kunt niet steeds bij iedereen aankloppen." De jassenactie was een groot succes. In het Cultuurhuis werd er een feestje van gemaakt met soep, speelgoed en schminken voor de kinderen en gezellige muziek. Rijen dik hingen ze in alle maten aan de rekken, bijeengebracht door mensen die wel een jas konden missen.

"Dan ben je wel trots", kijkt Bouw daarop terug. "Zo mooi al die blije kinderkoppies." In Krimpen aan de Lek heeft hij een bedrijfspand met woning gekocht. De ruimte verhuurt hij voor een symbolische euro aan St. Blije Gift. Deze stichting helpt mensen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar het daarom niet minder arm hebben, met voedselbonnen en andere levensbehoeften.

Het huis is beschikbaar als crisisopvang, voor mensen die tijdelijk geen dak boven hun hoofd hebben. "De zwakkeren in de maatschappij, soms kun je dat duwtje geven, dat lichtpuntje, waardoor ze weer verder kunnen."

Bovenstaand is op zich al een hele CV, maar daarmee is het lijstje goede doelen nog niet volledig. In het Sophia kinderziekenhuis zorgt Bouw dat de kinderen het een beetje gezellig hebben. "Samen met 'de Vrienden van..' halen we geld op voor medisch onderzoek, want kinderen horen niet ziek te zijn."

De Vrienden van... organiseerden vorig jaar eveneens een dagje uit voor een groep ouderen uit Crimpenersteyn. Met speciale rolstoelen met dikke banden togen ze naar het strand. Dit jaar staat er op 11 september een golftoernooi op de agenda ten bate van Fair Chance, maar ook de actie 'Helden van de Krimpenerwaard'.

"Veel vrijwilligers vallen niet op, maar doen wel heel veel. Voor hen organiseren we op 6 juni een boottocht op de Smaragd, met muziek en lekker eten, door de Rotterdamse haven.

Zorgcentra en sportverenigingen kunnen hun mensen aanmelden via www.devriendenvan.nl. Zo zoeken we naar wegen om mensen te helpen, maar ook om andere mensen te enthousiasmeren, want met elkaar kunnen we de wereld een beetje mooier te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden