In de zomer werd er gekorfbald en als de weergoden het toelieten kon er in de winter geschaatst worden. Vooral bij strenge winters nam het leden flink toe.
In de zomer werd er gekorfbald en als de weergoden het toelieten kon er in de winter geschaatst worden. Vooral bij strenge winters nam het leden flink toe. (Foto: )

Geschiedenis van IJsclub Thialf

De IJsclub Thialf, een van de oudste verenigingen uit Krimpen aan de Lek is opgericht op 16 februari 1881. De eerste seizoenen werd er weinig geschaatst. De ijsbaan was op de Bakkerskil, een open water.

Krimpen aan de Lek - De veilige ijsdikte van 12 centimeter werd nauwelijks bereikt. Alleen bij flinke vorst was het mogelijk er te schaatsen. De ijsclub ging op zoek naar een veldijsbaan. In 1901 wordt een nieuwe ijsbaan geopend, gelegen bij de kruising Breekade met Tiendweg tot aan de Oude Wetering. Deze is tot 1951 in gebruik geweest.

De ijsclub had van 1951 tot 1968 een slapend bestaan. In 1968 werd er een nieuwe ijsbaan aangelegd, hoek Touwslagerstraat/Schepenstraat. De ijsbaan is ook een aantal jaren gebruikt door korfbalvereniging Sportief.

Er werd in 1978 een gezamenlijk clubgebouw gebouwd. In de zomer werd er gekorfbald en als de weergoden het toelieten kon er in de winter geschaatst worden. Vooral bij strenge winters nam het leden flink toe. In 2010 is er een nieuw clubgebouw neergezet.

Meer dan duizend leden heeft IJsclub Thialf, maar zonder ijs neemt dit aantal wel af. Omdat de secretarissen alles goed hebben vastgelegd bleef veel informatie bewaard. In het boekje 'De lange geschiedenis van IJsclub Thialf' is meer te lezen. Het is te koop bij de Historische Vereniging Crempene.

Kijk op www.historischeverenigingcrempene.nl
of Facebook

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden