Marco Goudswaard: biljartspecialist en Dilettant-voorzitter. Foto: John Wijntjes
Marco Goudswaard: biljartspecialist en Dilettant-voorzitter. Foto: John Wijntjes

Marco Goudswaard is de man met de hamer en de keu

Een keu en een hamer; veel meer heeft Marco Goudswaard niet nodig om het naar de zin te hebben. Veel mensen kennen Goudswaard als de enthousiaste voorzitter van voetbalvereniging Dilettant. In de biljartwereld geldt hij al evenzeer als een bekende verschijning.

Jan J. Timmer

Krimpen aan de Lek - De Krimpenaar geldt als een bovengemiddeld sterke driebandenspecialist die op Hoofdklasse-niveau zijn partijtje mee blaast bij de lokale biljartclub OVA (Onze Vrije Avond). "Mijn eerste sportpassie was echter wielrennen", vertelt hij.

"Op mijn twaalfde reed ik mijn eerste toertochten bij tourclub De Waardrenner. Enkele jaren later besloot ik echt te gaan wielrennen. Dat was weliswaar tegen de zin van mijn ouders die valpartijen en blessures vreesden bij zoonlief, maar toch zette ik door.

"Het was een mooie tijd waarin ik in wedstrijden regelmatig mijn prijsjes wist mee te pakken en zelfs een paar keer clubkampioen werd. Een flinke crash tijdens het baanwielrennen in Ahoy betekende het einde van mijn wieleraspiraties. Ik smakte zo hard tegen het hout dat mijn kruisbanden afscheurden."

Via zijn werk kwam Marco Goudswaard vervolgens in contact met biljarten. "We speelden tussen de middag wel eens een potje", glimlacht hij.

"De sport boeide me zó dat ik besloot biljartles te gaan nemen bij het fenomeen Raymond Ceulemans in België. Het leidde ertoe dat ik me snel ontwikkelde en op een gegeven moment zelfs in Wereldbekerwedstrijden uit mocht komen. In competitieverband bracht ik het tot de Hoofdklasse, het op één na hoogste niveau."

In 2003 zette Goudswaard zijn biljartactiviteiten op een laag pitje. "Dat had alles te maken met mijn drukke werk. Het ontbrak me aan tijd om te trainen."

Twee jaar geleden kroop echter het bloed toch waar het niet gaan kon. Het was Rudy Kwaytaal van Café De Kwaysteniet die Goudswaard wist te interesseren voor een rentree achter de tafel. "Tja, en nu speel ik dus gewoon weer in de Hoofdklasse. Zonder te trainen, dat wel."

Zijn overige vrije tijd besteedt Marco Goudswaard aan Dilettant. "Ik was voor de voetbalclub al actief op commercieel gebied, maar ben inmiddels ook voorzitter. Ik vond het belangrijk om alle geledingen van de vereniging goed te leren kennen. Daardoor weet je wat er speelt en kun je snel schakelen als dat nodig is. Het is fijn om te zien dat het Dilettant goed gaat. We zijn groeiende."

Al met al ben ik trots dat ik mee mag bouwen aan deze club. Hoe mooi dat is zouden best meer mensen mogen ervaren. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. En neem van mij aan: je krijgt er veel voor terug. Ik maak het nu mee en spreek dus uit ervaring!"

Meer berichten