Foto: Marco De Swart

Onthulling Holocaustmonument Levenslicht in Krimpenerwaard

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt hier bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de Krimpenerwaard, is van 27 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven.

Schoonhoven - Het monument in de Krimpenerwaard maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Het publiek is welkom om vanaf 20:00 uur mee te lopen in een stille tocht vanaf het stadhuis (Haven 37) naar de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. Zij kunnen de onthulling vanaf de Wal in Schoonhoven bijwonen.

Lichtgevende stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, soms al generaties lang. Ook uit de Krimpenerwaard zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt uit het leven en vermoord.

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven ze weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie

Op maandag 27 januari om 20:00 uur wordt Levenslicht onthuld op de Joodse begraafplaats aan de Nes in Schoonhoven. Burgemeester Roel Cazemier onthult het monument.

De onthulling en herdenking is georganiseerd door Oranjevereniging Oranje Boven in samenwerking met gemeente Krimpenerwaard. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden