Lisanne is maar wat trots op haar oma. "Oma haakt en breit al haar hele leven. Haar kennis is zoveel waard." (Foto: PR)
Lisanne is maar wat trots op haar oma. "Oma haakt en breit al haar hele leven. Haar kennis is zoveel waard." (Foto: PR) (Foto: )

Oma (97) en kleindochter uit Krimpen maken samen boek

Krimpen aan den IJssel - De Krimpense Lisanne Multem is bekend als blogster. Via haar website, Instagram en haar magazines 'happyhandmadeliving' en haar boeken inspireert ze anderen om zelf een unieke sfeer in huis te creëren. Haar derde boek maakte ze samen met haar oma.

 

Door Thea van der Raaf

Lisanne is zolang als zij zich kan herinneren bezig met interieur-styling. Haar eigen huis ondergaat dan ook regelmatig een verandering, om het gezelliger en leuker te maken. Lisanne combineert craft met mooie bestaande accessoires tot een geheel eigen stijl. Inmiddels heeft ze twee boeken geschreven en heeft ze een eigen magazine, waarin ze laat zien hoe je met een combinatie van natuurlijke materialen zoals wol, stof en hout een uniek interieur kan creëren. Lisanne: "Het is zo gaaf om zelf mooie dingen te maken en deze te combineren met items uit de winkel." Haken en breien leerde ze al vroeg van haar oma en nu dat weer helemaal in is kan Lisanne haar hart ophalen. "Vanaf het moment dat ik grof gebreide plaids en kussens in de winkels zag liggen, dacht ik, zou ik dat zelf kunnen maken? Toen ben ik me gaan verdiepen in de verschillende technieken." Eerst maakte ze voornamelijk interieuraccessoires voor andere tijdschriften. Later kwamen haar eigen boeken en magazines. Voor de ontwikkeling van haar ideeën maakt ze dankbaar gebruik van de kennis van haar oma. Lisanne: "Oma en ik hebben beiden een passie voor zelf maken. Oma breit en haakt al haar hele leven. Ze heeft hele goede ideeën en we hebben veel raakvlakken. We doen het echt samen. Ik bedenk iets en oma helpt mee om het uit te werken. Vaak breit of haakt ze iets af waarmee ik begonnen ben. Eigenlijk is niet duidelijk omlijnd wie wat doet, we vullen elkaar aan. Ik wilde daarom iets maken, samen met oma. Dat is mijn derde boek geworden."

De inmiddels 97-jarige Bastiana Maaskant Looije en haar kleindochter Lisanne hebben samen het boek Happy Handmade Fashion gemaakt. In het boek staat een hele collectie gehaakte en gebreide mode items. Lisanne: "Oma heeft zoveel ervaring en tips. Ze kent zoveel technieken. Gecombineerd met de invloed van nu kun je daar hele toffe dingen mee maken. Alles in het boek is dan ook volgens de oude technieken gemaakt, maar met het mooie materiaal van nu." Van jurk tot tas, Lisanne en haar oma ontwierpen en maakten het allemaal zelf. Lisanne: "Het was altijd mijn ambitie om eens een complete garderobe te maken, maar de vraag was: met welk materiaal en welk patroon? De samenwerking met oma is zo vanzelfsprekend." "Dan vraagt zij iets over de steken en dan denk ik verder", vult oma aan. "Ik vind het gewoon hoor, maar ik ben ook blij dat ik nog nodig ben. Lisanne heeft de stijl bedacht, maar verder is het een wisselwerking." "We hebben één gedachte", beaamd kleindochter. "Dat ervaren we al een aantal jaren, daarom is dit boek zo leuk, dat moest er gewoon komen. Haar kennis is zoveel waard." In het boek laten Lisanne en haar oma tijdloze, maar toch hele hippe items zien. Voor iedereen staat er wel iets in. Lisanne heeft van mooie nieuwe garens heerlijke truien, stoere vesten, prachtige jurken en warme jassen gemaakt. Gecombineerd met mutsen, sjaals en tassen kun je, aan de hand van hun boek, een complete garderobe haken en breien. Of je combineert een van de items met je eigen kleding.

Oma breidde altijd de truien voor de kleinkinderen, puur op ervaring. "Ik brei op gevoel", zegt oma. "Ik maakte wat ik nodig had met het materiaal dat ik had." Nu weet ze precies welke breinaalden of haaknaalden ze moet gebruiken bij de dikte van het garen. Zo kwamen de kennis van oma en de modevisie van kleindochter Lisanne samen. In het boek legt oma de patronen zo goed uit, dat elke beginner het snapt. Het zijn dan ook geen ingewikkelde dingen, maar wel van deze tijd, terwijl iemand met meer ervaring ook zeker iets leuks tegenkomt om te maken. Naast een goede beschrijving van elk object wordt in het boek ook uitgelegd hoe je die leuke jurk of trui in je eigen maat maakt.

Voor Lisanne is haar derde boek, Happy Handmade Fashion, een ode aan haar oma. Een tastbare herinnering, waarmee ze ook heel veel mensen wil inspireren. Samen werkten ze een jaar aan het project en op 8 februari was het zover. Het was groot feest, want vanaf die dag is het boek van Lisanne en Bastiana in de winkel te koop.

Meer berichten