Teruggevonden archiefstuk uit 1799.
Teruggevonden archiefstuk uit 1799. (Foto: )

Over verdwenen en weer opgedoken archiefstukken

Archiefstukken van de Hervormde Gemeente gingen dikwijls verloren. Maar ook doken er onverwacht weer archiefstukken op. Soms bleken inwoners van Ouderkerk documenten van de Hervormde Gemeente te hebben, die op de een of andere wijze in de familie terechtgekomen waren.

Ouderkerk - Rond 1998 kwam er onverwacht een grote hoeveelheid archiefmateriaal boven water. Het betrof een aantal dozen met documenten vanaf rond 1740 tot halverwege de 20e eeuw. Daardoor werd een groot gat in het kerkelijk archief opgevuld.

Het bleek dat de archiefstukken bij de grote restauratie van de Dorpskerk tussen 1963 en 1968 op de zolder van de oude consistorie lagen. Door lekkage van het dak waren de stukken nat geworden en daardoor stond op veel documenten schimmel.

Besloten werd om de documenten maar weg te gooien. Dhr. N.D. Slooff sr., voormalig organist van de Dorpskerk, besefte dat het verkeerd ging toen hij het materiaal bij het vuil zag staan. Hij heeft alles meegenomen, gedroogd en zorgvuldig bewaard.

Na de dood van dhr. Slooff (1994) en zijn vrouw (1998) is het verloren gewaande archiefmateriaal bij ondergetekende gebracht. Kort daarop is het bij de rest van het kerkelijk archief in het huidige Streekarchief Midden-Holland in Gouda gevoegd.

Door Nico Holdermans van HV "Ouderkerck op d'IJssel" - www.hvouderkerck.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden