Meer over de activiteiten van Arike Mijnlieff op proefdekrimpenerwaard.nl en praktijkdegroenling.nl. (Foto: Thea van der Raaf)
Meer over de activiteiten van Arike Mijnlieff op proefdekrimpenerwaard.nl en praktijkdegroenling.nl. (Foto: Thea van der Raaf) (Foto: )

'Ook dichtbij kun je verschil maken'

Krimpenerwaard - Arike Mijnlieff is voedingsdeskundige en paramedisch therapeut. Als je haar vraagt wat gezonde voeding is dan zegt ze: "Het beste zijn streekproducten. Voor je eigen gezondheid, voor de economie en het contact met de boeren. De Krimpenerwaard heeft hierin veel te bieden."

Door Thea van der Raaf

Juist in haar praktijk de Groenling realiseert Arike zich dat veel mensen niet weten wat gezonde voeding is, maar ook dat zij zich niet bewust zijn dat die gezonde voeding heel bereikbaar is. Arike: "Er zitten hier toch alleen maar kaasboeren, is een veel gemaakte opmerking. Onterecht want er zijn hier in de Krimpenerwaard veel verschillende boeren." Op een gegeven moment werd Arike uitgenodigd voor een handelsmissie naar Rotterdam. Met een delegatie uit de Krimpenerwaard bracht ze een bezoek aan de Markthal en de Fenix Food Faxtory. "We kregen inzage in de stromen van de voeding", legt Arike uit. "Onze missie was: wat kan jij doen om vanuit jouw vakgebied hier een positieve bijdrage aan te leveren? In de bus naar Rotterdam kwam ik in contact met boeren, ondernemers en politiek. Dat was het startpunt om de Krimpenerwaard beter op de kaart te zetten." Sindsdien is Arike initiatiefnemer van verschillende projecten in de Krimpenerwaard. Samen met Harriette van Eijk, van kaasboerderij Van Eijk uit Vlist organiseerde ze het eerste streekproducten foodfestival. Een geslaagde dag met koks, muzikanten en vooral heel veel producten uit de Krimpenerwaard die mensen konden proeven. Daaruit ontstond 'Proef de Krimpenerwaard', een organisatie die zich bezighoudt met het promoten van korte ketenlijnen en gezonde(re) streekproducten uit de regio. Voortbordurend maakte Arike de Foodkaart, een navigatiekaart met daarop 45 adressen van boeren en ondernemers uit de polder en streekproducten die je bij hen kunt kopen. Arike: "Inmiddels hebben we de derde editie gemaakt, en dan zie je dat het groeit. Steeds meer nieuwe ondernemers met nieuwe producten dienen zich aan. De Foodkaart is een uitgelezen leidraad om op de fiets te stappen en door de polder te fietsen. Onderweg kun je stoppen bij de boeren op de kaart en verse groente, kaas, eieren en andere verse streekproducten in te kopen." Dat brengt ons dan weer bij haar volgende initiatief: Deelname aan het landelijk consumentenplatform 'Fietsen voor mijn eten'. Op vrijdag 15 mei staat de eerste fietstocht gepland. De fietstocht is voor iedereen en kan op eigen gelegenheid gereden worden, maar samen met Arike als voorfietser fiets je langs de boeren en ga je de gekochte ingredienten koken. Arike: "Deze keer fietsen we van uit Stolwijk, maar dat verschilt per keer. De ene keer zal kan het een soeptocht zijn en de andere keer een lunchtocht, steeds vanuit een andere plaats in de Krimpenerwaard. Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van wat er aan voeding te halen in hun eigen omgeving, dat ze weten wie ons eten maakt. Lokale voeding is krachtig en gezond. Haal dichtbij wat mogelijk is en ver wat nodig is. Gezondheid in de brede zin. Dan help je mee aan de gezondheid van je eigen lichaam, maar ook die van de lokale economie en krijgt de boer een eerlijke prijs voor zijn product. In 2018 organiseerde Arike samen met Eric van Heukelom van Broodje Eric, in het Loetbos een food- en kunstfestival in samenwerking met de KrimpenerKunstwaard, waaraan allerlei organisaties meededen. "Dat was een enorm succes. Mensen kwamen gewoon twee keer op een dag. Toeristen kwamen uit Rotterdam. Dat was ook het doel, dat ook buiten de Krimpenerwaard bekend wordt wat we hier te bieden hebben." Tussen al die activiteiten door heeft Arike ook nog eens vijf afhaalpunten voor de streekproducten van Rechtstreex op de kaart gezet.

Arike doet dit natuurlijk niet allemaal alleen. Zij heeft de ideeën, is de initiatiefnemer en zoek daarbij de samenwerking met anderen. Ze wordt ondersteund door gemeente en participanten en gaat ook zelf opzoek naar potjes. Het kost haar veel vrije tijd. "Ik vind het belangrijk. Noem het idealisme. Je kunt je overal voor inzetten. Het hoeft niet ver weg te zijn om het verschil te maken. Dit is mijn ding. Ik houd van projecten met een kop en een staart. Eenmaal klaar ga ik door met het volgende. Soms duurt het lang voor iets in beweging komt. Ik draai het dan om. Vanuit mijn impuls ga ik opzoek naar draagkracht. Vanuit mijn expertise en mijn zorg om de aarde, vraag ik mij af: Waar kan ik persoonlijk het verschil maken? Voor mij is dat dichtbij: voeding en natuur."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden