Lente! De eerste jonge futen zijn al gesignaleerd en kijken verwachtingsvol vooruit. (foto Hans Gebuis).
Lente! De eerste jonge futen zijn al gesignaleerd en kijken verwachtingsvol vooruit. (foto Hans Gebuis). (Foto: Hans Gebuis)

Natuur in de Krimpenerwaard: De natuur viert de lente

Krimpenerwaard - Na 4.5 jaar komt een einde aan deze column over natuur dichtbij huis. Op een moment dat corona heerst. Maar zij zal voorbij gaan. Zullen we daarna meer aandacht hebben voor zaken die er écht toe doen, zoals onbedreigde natuur dicht bij huis?

Door Jaap Graveland

M’n eerste column verscheen 16 september 2015. Met als onderwerp de vogeltrek. Het is nu weer trektijd, de tjiftjaf is al een paar weken terug, de eerste boerenzwaluw en zwartkop en ringslang zijn gesignaleerd. Ik vind alle seizoenen mooi, maar de lente is toch wel het mooist: dynamisch, kleurrijk, met telkens de belofte van nieuwe soorten die verschijnen, met steeds langere dagen, met steeds beter weer.

Een aantal soorten heeft zijn eigen ziektesores, de merel heeft bijvoorbeeld nog steeds last van het usutuvirus, en sommige zeldzame amfibieën in het oosten van het land zijn dramatisch afgenomen vanwege een tropische schimmel. Maar hier in de Krimpenerwaard is het een en al uitbundigheid. We hebben voor het eerst een broedende bosuil op ons erf, er vliegen regelmatig lepelaars over ons huis. De nijlganzen, kauwen en torenvalken bakkeleien om een torenvalkkast bij ons huis, een wilde eend broedt in de composthoop, een pimpelmees heeft zijn intrek genomen in een nestkom voor een huiszwaluw, mijn vrouw heeft net de gekiemde tomatenplantjes verspeend, de laatste bollen komen boven de grond. Er wordt gezongen, gevochten, gestorven en gevreeën alsof er niets aan de hand is. Voor de natuur bestaat corona niet en dat werkt weldadig relativerend. Hoe ernstig het ook is.

Misschien brengt deze ramp iets goeds voort. We leren allemaal video conferencen, dus dat vliegen kan wel wat minder. Mensen wandelen door de natuur dicht bij huis omdat het vakanties zijn geannuleerd. Wat je beter leert kennen, ga je vaak ook meer waarderen. Het is nu zondag. Als u dit leest mag u mogelijk alleen nog voor boodschappen en noodgevallen de deur uit. Laten we echter vooruit kijken, want corona gaat voorbij. Maar onze natuur blijft, als we dat willen.

Tot ziens?

Ik schreef namens de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) sinds 2015 elke twee weken een artikel voor de IJssel- en Lekstreek. Ik dank de krant hartelijk voor het bieden van deze ruimte. Kijk voor informatie over de NVWK op de website www.nvwk.nl of op facebook.com/denvwk. Help ons en de natuur, word lid en doe mee! Ga naar https://www.nvwk.nl/de-vereniging/lid-worden. Misschien tot ziens!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden