Foto:

Column Mariëlle van der Lee: Poepen

  Column

Krimpen aan den IJssel - Opgelucht sluit ik mijn voordeur. Het is half pas 10 's ochtends, maar zo voelt het niet. Gisteravond fietste ik langs de Tiendweg en zag tot mijn grote geluk een egel door het gras kruipen. Ik kan het niet laten om hem even te bekijken en zak door mijn knieën bij de heg. "Zit je te poepen?" hoor ik achter me jongelui roepen. Ik heb geen tijd om te reageren, ik constateer dat zijn hele lijfje vol teken zit. Dat is niet goed. Met dunne handschoenen pak ik hem op en ik zet hem in mijn fietstas. Een andere optie zie ik niet.

We fietsen samen naar huis en ik bel de dierenambulance (144, red een dier) maar die blijken geen wagen te kunnen sturen. "Zet hem maar in een doos met een bakje water", adviseren ze, "en bel morgenochtend maar". Ik maak een hotelletje in een grote kartonnen doos vol krantensnippers en een gevouwen krant waar hij lekker in kan kruipen. 'Welterusten" fluister ik en ik sluit de schuurdeur. Tot zover: geen probleem. Maar de volgende morgen ontdek ik een lege doos. Het waterbakje ligt omver en het natte karton is opengekrabd. Ik kijk met grote ogen om me heen. Twee stapels autobanden, voorraden bier en wijn, gereedschap, stoelen, speelgoed, oude schoenen. Bedekt onder stof, viezigheid, spinrag. De egel zit daar ergens tussen. Zuchtend haal ik de schuur leeg. De egel zit achterin, maar als ik hem wil pakken kruipt hij onder de kast, waar hij zich geschrokken oprolt. Ik krijg hem er met geen mogelijkheid onderuit, hij blijft eigenwijs zitten. En ik ook.

Met koude tenen, ongekamde haren en een lege maag bel ik nogmaals 144 en ik probeer mezelf op te warmen met een kop thee. Later krijgen ook de ambulancebroeders de egel niet te pakken. Er zit niks anders op dan de kast leeg te halen. Na een half uur zit de egel eindelijk weer in een doosje, van plastic deze keer, en we leggen een warm flesje water tegen zijn zieke lijfje.

Als ik de schuur weer inruim, kom ik overal egeldrollen tegen. Hij heeft wél lekker zitten poepen.

Meer berichten