Logo ijsselenlekstreek.nl


Het actiecentrum in vol bedrijf tijdens een rampenoefening in maart 1962.
Het actiecentrum in vol bedrijf tijdens een rampenoefening in maart 1962.

Historische rubriek: Bescherming Bevolking (BB)

  Historie

Krimpen aan den IJssel - De Bescherming Bevolking was een organisatie die in 1952 door de overheid werd opgericht om de bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen.

Van de historische kring Krimpen

De organisatie was opgezet naar de civiele bescherming in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was er niet alleen voor de gevolgen van oorlog, maar ook voor grootschalige rampenbestrijding.
De BB bestond uit een kleine kern van betaalde krachten en een groot aantal vrijwilligers. De organisatie is in Nederland nooit echt populair geworden. In 1956 waren en in heel Nederland 160.000 vrijwilligers actief. Het zouden er 200.000 moeten zijn.

Een –mislukte- voorlichtingsactie over de gevolgen van een kernoorlog zorgde ervoor dat het snel bergafwaarts ging met de populariteit. Het Rijk begon in de jaren zeventig met steeds verdergaande bezuinigingen om tenslotte in 1986 de Bescherming Bevolking op te heffen.
Ook in Krimpen aan den IJssel was er een afdeling van de BB, die regelmatig oefeningen hield wat te doen bij rampen. Op de foto het actiecentrum in vol bedrijf tijdens een rampenoefening in maart 1962.

De Historische Kring Krimpen a/d IJssel spant zich in om zoveel mogelijk van de geschiedenis van Krimpen te bewaren zodat ook toekomstige generaties hiervan kunnen profiteren. Geïnteresseerd? Zie onze website: www.historischekringkrimpen.nl. Aanmelden als lid kan via e-mail: informatie@historischekringkrimpen.nl

Reageer als eerste
Meer berichten