Logo ijsselenlekstreek.nl


Historische rubriek: Het Gouden Boek van Ouderkerk

  Historie

Ouderkerk aan den IJssel - Tot in de 15de eeuw werden de pastoors te Ouderkerk aan den IJssel aangesteld door de Dom- én Oudmunsterkerk in Utrecht. Van 1508 tot 1576 heeft de Dorpskerk acht pastoors gehad. Van de meeste van hen zijn geen volledige gegevens bekend.


Vanaf 1579 had de kerk geen pastoors meer, maar predikanten. Hun namen zijn te vinden op het predikantenbord in het koor. Elke predikant heeft z'n eigen verhaal. Zomaar een 'greep':
George Alexander Lentfrinck - predikant van de Dorpskerk van 1730 tot 1774 - preekte nogal eens te lang en dat in een tijd waarin dat niet mocht. Hij sprak met de koster af dat deze bij een te lange preek de klok zou terug- of stilzetten. Dat dit binnen de kortst mogelijke tijd tot problemen met de kerkenraad leidde, mag duidelijk zijn.


Gerrit Boer - predikant van de Dorpskerk van 1859 tot 1883 - kreeg van de kerkenraad een prachtig gedenkboek met foto's van de kerkenraad, nadat hij voor de 50ste maal voor een beroep bedankt had. Voorin in het boek stonden in prachtig kalligrafisch schrift de namen van de kerkenraadsleden vermeld. De gouden sloten van het boek waren gegraveerd met allerlei motieven. Op de voorzijde was een gouden plaat aangebracht, waarin vermeld was waarom ds. Boer dit kostbare 'Gouden Boek' gekregen had.


Helaas moest dominee Boer in verband met zijn levenswandel zijn ambt neerleggen. Ondanks dat bepaalde hij bij testament dat het boek na zijn dood moest worden teruggegeven aan de Hervormde Gemeente van Ouderkerk aan den IJssel. Dit is gebeurd en zo is dit unieke boek nu in het bezit van deze Gemeente.

Reageer als eerste
Meer berichten