De plaats waar de zeevaartschool heeft gestaan in de Dorpsstraat.
De plaats waar de zeevaartschool heeft gestaan in de Dorpsstraat.

Historische rubriek: Zeevaartschool Krimpen aan de Lek

  Historie

Krimpen aan de Lek - In Krimpen aan de Lek is een middelbare school geweest hoofdzakelijk voor het opleiden van stuurlieden voor de koopvaardijvloot. Een druk bezochte en goed bekend staande particuliere Zeevaartkundige school. Veel stuurlieden en kapiteins hebben zich hier op examens voorbereid.

De school stond onder leiding van Arie Hoorweg, een onderwijzer in de wis- en zeevaartkunde. Hoorweg geboren in 1809 had een opleiding als landmeter. In 1833 werd hij hoofdonderwijzer op de openbare lagere school in Krimpen aan de Lek en gaf tussen de lessen door al zeevaartkunde. Hij heeft naam gemaakt met het schrijven van twee zeevaartkundige leerboeken. Het eerste boek uit 1839 heet: "Kort begrip der stuurmanskunst". Het tweede boek volgde in 1848 en heet "Gronden der zeevaartkunde". Ook reder Pieter van de Hoog heeft les gekregen van meester Hoorweg.


In 1855 werd een nieuwe school met onderwijzerswoning en een lokaal tot het geven van onderwijs voor de zeevaart gebouwd aan de Dorpsstraat. De eerste steen werd gelegd door de zoon van de toenmalige burgemeester Van Andel. Hoorweg was ook directeur van een normaalschool, daar werden leerlingen opgeleid tot onderwijzer. Rond 1867 na sluiting van de zeevaartschool is hij nog directeur van een mulo geweest. De zeevaartschool heeft maar 15 jaar bestaan. In augustus 1870 is dhr. Hoorweg overleden.

Meer informatie

Wil je meer weten over de historie van Krimpen aan de Lek of de historische vereniging? Kijk dan op www.historischeverenigingcrempene.nl en de facebookpagina van de vereniging.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden