De wandeling begint in het centrum van de oude dorpskern. Zo zag dat er vroeger uit.
De wandeling begint in het centrum van de oude dorpskern. Zo zag dat er vroeger uit.

Historische rubriek: Een wandeling door Ouderkerk

  Historie

Ouderkerk aan den IJssel - Op Open Monumentendag 9 september 2017 heeft de Historische Vereniging "Ouderkerck op d'IJssel" een boekje uitgegeven met een rondwandeling, die door haar gehouden is in de oude dorpskern van Ouderkerk aan den IJssel.

De wandeling

Het boekje "Rondje Ouderkerk" is voor euro 2 euro te koop in haar Oudheidskamer, Dorpsstraat 19. De wandeling begint in het centrum van de oude dorpskern en wel op de kruising van de Dorpsstraat met de Kalverstraat en de Steiger.

Oudst bewoonde plaats

Op de foto uit het begin van de vorige eeuw ziet u deze plek vanaf de Dorpsstraat ter hoogte van de Dorpskerk. Links de Kalverstraat met op de hoek het voormalig café "De Harmonie", Dorpsstraat 17, de oudst bewoonde plaats in de dorpskern en oorspronkelijk het ambachtshuis (huis van de Ambachtsheer). Rechts de Steiger, toegang tot de IJssel, met op de hoek het toen nieuw gebouwde kantoorpand van de firma Goudriaan, die daarachter aan de IJssel een graanmaalderij met pakhuis had. Dit bedrijf is in 1998 naar Capelle verhuisd en het appartementencomplex "De IJsselmolen" is daarvoor in de plaats gekomen. Het derde pand van rechts is midden vorige eeuw afgebroken om de toegang tot de IJssel te verbreden. De overige op de foto getoonde panden aan de Dorpsstraat staan er nog steeds en in het boekje van de Historische Vereniging "Ouderkerck op d'IJssel" kunt u informatie over de geschiedenis en de bewoners ervan vinden.

Dit artikel is geschreven door Jan Suyderhoud van de Historische Vereniging "Ouderkerck op d'IJssel".

Meer berichten
Shopbox