De Watersnoodramp van 1953 trof ook Ouderkerk aan den IJssel.
De Watersnoodramp van 1953 trof ook Ouderkerk aan den IJssel.

Historische rubriek: Watersnood Ouderkerk in 1953

  Historie

Ouderkerk aan den IJssel - De Watersnoodramp van 1953 trof ook Ouderkerk aan den IJssel. Op verschillende plaatsen, zoals in de Dorpsstraat en de Schans, had de IJsseldijk het in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari zwaar te verduren. Bij de voormalige Gereformeerde Kerk begaf de dijk het op zondag rond 6.30 uur. Er ontstond een gat van 40 meter lang. Een deel van de kerk werd weggeslagen en de woning aan de voet van de dijk werd totaal verwoest. De bewoners, Cornelis Pieter Rijkaart (75 jaar) en zijn zus Geertje Rijkaart (63 jaar), verdronken helaas. Zij waren de enige slachtoffers in Ouderkerk.

Om het gat te dichten, liet men rond 14.00 uur, bij kentering van het tij, twee sloopschepen voor het gat afzinken. Militairen, burgers en leden van het dijkleger probeerden achter deze schepen een dam van zandzakken op te werpen. De zakken werden gehaald bij een plaatselijke graanhandel en het zand bij een plaatselijke zand- en grindhandel. Ook werd er zand gebruikt van de iets verderop gelegen oude begraafplaats (tegenover IJsseldijk Noord 67). Rond 16.00 uur moest er gestopt worden met werken, omdat de dam instabiel werd. Daarop werd het motorschip "Avontuur" tegen de sloopschepen afgemeerd. Met de losbak van dit schip werd er zand en puin in het gat gestort. Om puin te verkrijgen, is ook nog overwogen om de kerk op te blazen.

Het lukte om de dam te verstevigen, waarop men verder kon gaan met het stapelen van zandzakken. Uiteindelijk slaagde men erin om het gat te dichten vóór de volgende vloed kwam.

Door Nico Holdermans van Historische Vereniging "Ouderkerck op d'IJssel" (website: www.hvouderkerck.nl).

Meer berichten