Het gemaal aan de Molendijk in Krimpen aan de Lek.
Het gemaal aan de Molendijk in Krimpen aan de Lek.

Historische rubriek: Het gemaal aan de Molendijk

  Historie

Krimpen aan de Lek - In 1879 worden twee watermolens in Krimpen aan de Lek vervangen door het stoomgemaal Hendrikus de Jong. Dit gemaal wordt 5 meter achter de binnen frontmuur van de zeer oude Vrouwensluis gebouwd. Het stoomgemaal is ontworpen door P.A. Korevaar. Het gebouw bestaat uit een twee bouwlagen met een lage aanbouw onder zadeldak aan de linkerkant. In de aanbouw aan de linkerzijde stond vroeger de stoomketel. Op de bovenste etage woonde de machinist en zijn familie. Tegen het gemaal is een half-ellipsvormige maalkolk gemetseld. Het gebouw is via een brug vanaf de dijk toegankelijk.

Het gemaal heeft in 1907 een centrifugaalpomp gekregen en is in 1948 geëlektrificeerd. Vanaf 1948 tot 1982 werd het gemaal door een elektromotor van 50 PK aangedreven. De dan aangedreven pomp heeft een capaciteit van 35 m3 water per minuut, terwijl het water tot 3,20 meter opgevoerd kan worden.

In 1982 wordt het gemaal buiten gebruik gesteld. Tot aan 1997 bemaalt het gemaal Langeland-Korteland in Krimpen aan den IJssel de polder Krimpen aan de Lek. Vanaf 1997 neemt het dieselgemaal Reinier Blok de bemaling over. In 2003 is het nieuwe elektrische gemaal Johan Veurink – met een capaciteit van 300 m3 water per minuut – gereed en neemt deze taak over. Het gemaal staat er nog steeds en is een gemeentelijk monument. Na de laatste dijkversterking is, om veiligheidsreden, het gewelf met de duiker van de eeuwenoude Vrouwensluis definitief afgesloten. Het wordt nu gebruikt als woonhuis.

Kijk voor meer informatie over Krimpen aan de Lek op de website www.historischeverenigingcrempene.nl en de facebookpagina van de vereniging.

.

Meer berichten