Wilhelminaplein, links drukkerij/boekhandel Geleedts, midden Technische Handelsbureau Van der Schans en rechts textielwinkel mej. Tisserand.
Wilhelminaplein, links drukkerij/boekhandel Geleedts, midden Technische Handelsbureau Van der Schans en rechts textielwinkel mej. Tisserand. (Foto: )

Winkeliers van vroeger in Krimpen

  Historie

Krimpen aan den IJssel - In veel gevallen waren in vroeger tijd winkeliers via familierelaties met elkaar verbonden. Meestal hoef je niet ver te zoeken. Bij de namen Van Jeveren en Boers kom je zowel kruideniers als groentehandelaren tegen. Ook waren er broers die gezamenlijk een zaak hadden, zoals de bakkerij van de gebroeders Verheul.

Door Historische Kring Krimpen

In een enkel geval kom je echter een onverwachte combinatie tegen, zoals bij de naam Geleedts. In het vroegere Krimpen was er zowel een drukkerij/boekhandel onder die naam als een drankenhandel. Recent misschien juist in de mode, nu men in de boekwinkel ook een glaasje wijn wil schenken, maar in die tijd heel uitzonderlijk. Het begint bij Cornelis Geleedts (1843-1910), meester-bakker in de toen nog zelfstandige gemeente Charlois ten zuiden van Rotterdam. Cornelis trouwt op 27 oktober 1864 met Maria Blok (1843-1912). Het echtpaar krijgt 13 kinderen van wie er vijf vroegtijdig zijn overleden.

Hun oudste zoon is Bastiaan. Deze begint in 1891 een bierbottelarij aan de IJsseldijk 227 in Krimpen. Aanvankelijk was het niet echt een winkel, maar werd de drank verkocht vanuit de kelder waar wat rekken met drank stonden. Vader Cornelis Geleedts komt in 1895 ook naar Krimpen. Hij bouwt daar een bakkerij aan de Lekdijk 58 (later bekend als bakkerij Rook), maar verkoopt die een jaar later weer om als bierbottelaar zijn zoon te assisteren. Bas(tiaan) Geleedts sr. wordt opgevolgd door zoon Kees Geleedts , die op zijn beurt wordt opgevolgd door Bas Geleedts jr. (1926 – 2016). Deze is bij menig Krimpenaar ook bekend als voetballer in het eerste elftal van DCV in de jaren '40 en '50. In 1971 vertrekt het bedrijf naar Ammerstol. De jongste zoon is Arie (1884-1961), 15 jaar jonger dan Bastiaan. Arie wordt drukker en boekhandelaar. Hij begint in de drukkerij van zijn zwager Johan Wolters aan de Veerdam. Als die naar Rotterdam vertrekt neemt hij de zaak over. In 1914 bouwt hij een nieuwe drukkerij annex boekhandel aan de Lekdijk 28.
Arie Geleedts was een fervent motorrijder en ook gerechtigd om rijexamens af te nemen. Nu ging dat in die tijd vrij gemakkelijk. Na de beantwoording van een paar algemene verkeersvragen reed je heen en weer naar de Veerdam (bij elkaar zo'n 250 m). Was je weer heelhuids aangekomen en had je over die afstand geen ongelukken veroorzaakt dan was je geslaagd en kreeg je je rijbewijs.
In 1936 verhuisde hij naar het woon-werkcomplex dat hij had laten bouwen op het Koningin Wilhelminaplein. Dit gebouw, geheel opgetrokken in de befaamde IJsselsteentjes, heeft ook nu nog een moderne uitstraling. De zoon van Arie, Cornelis Willem, heeft de zaak overgenomen. Deze overleed in 1972. Zijn vrouw leidde de zaak verder tot de verkoop in 1980.

Meer over de winkels van vroeger is te vinden in de tentoonstelling 'Over de Toonbank' die nog tot en met 2 september wordt gehouden in het Streekmuseum en in het gelijknamige boek.

Meer berichten