Foto:

Werkgroep Archeologie Krimpen (WAK) duikt in historie Krimpen

  Historie

Krimpen aan den IJssel - Onlangs liepen we eens binnen op de wekelijkse bijeenkomst van de Werkgroep Archeologie Krimpen (WAK). Een groepje vrijwilligers dat als hobby heeft een stukje 'ondergrondse' historie van Krimpen vastleggen. Dat gebeurt sinds 2014 onder meer door het nemen van bodemmonsters op locaties waar gebouwd gaat worden.

Door Bab Riem Vis

De leden van de WAK maken gebruik van het atelier van Bep Fränzel in de Oosterstraat 32. Als wij binnenwandelen wordt er een grote doos met de laatste vondsten op de tafel gezet. Deze worden die middag doorgesproken en (indien nodig) schoongemaakt.
Terwijl er schijnwerpers en een fotocamera worden geplaatst vertelt Paul in het Veld: ''Het is heel belangrijk dat de voorwerpen goed belicht worden zodat we alle details kunnen zien. Deze week zijn het voorwerpen die wij hebben gevonden op de voormalige scheepshelling en bij de houten loods van Van Duyvendijk aan de IJsseldijk.''
Keurig met een tekst en meetlatjes ernaast worden er vervolgens foto's van de vondsten gemaakt. Op een laptop wordt alle informatie vastgelegd voor het archief. Overigens mag nog wel even worden vermeld dat de aanschaf van zaken zoals lampen, laptop en dergelijke mogelijk was dankzij giften van het Stimuleringsfonds van de Rabobank.
Deze middag gaat het dus om allerlei klinknagels, klampen, stempels en andere onderdelen die op de scheepswerf zelf gemaakt werden. Nodig bij de bouw van een binnenvaartschip en nu dus teruggevonden op de oude scheepshelling.
In de afgelopen jaren heeft het WAK al heel wat bijzondere opgravingen in Krimpen gedaan.
In het Veld: ''Onder de voormalige, wat ze hier noemden Kanonnenloods en later kerk aan de IJsseldijk, lag een zogenaamde haardplaat uit de 18e eeuw. Die tegelwand met zuilen hebben we teruggevonden en er op tijd twee tegels uit kunnen halen. Maar bijvoorbeeld bij de verbreding van de Sliksloot werd een gewei-bijl van een edelhert gevonden die 6500 jaar oud is. En op de voormalige locatie van de Prinsessenflats vonden we een deel van een zogenaamde baardmankruik.''
En zo zijn er nog meer bijzondere vondsten gedaan. ''Bij het bouwrijp maken van het stuk grond aan de Veerdam hebben wij onlangs op een diepte van 3,70 meter onder het maaiveld een zogenaamde slietenfundering uit de 11-12e eeuw gevonden. Heel bijzonder. Slieten zijn korte palen van ongeveer vier meter lengte, die in een ton werden geslagen, aangevuld met zogenaamde duigjes (kleine paaltjes). Die dienden als fundering. In de Krimpenerwaard zijn die nog maar weinig gevonden en het geeft aan dat er hier al vroeg gewoond werd. Verder deden we tegen de rand van de bouwput, waar vroeger De Pinguïn stond, tal van vondsten zoals aardewerk, steengoed, glas, leer en ijzer.''
Meer weten of meehelpen? Je bent welkom op maandag vanaf 14.00 uur of neem contact op met Paul via telefoonnummer 510214.

Meer berichten