Boerderij Welgelegen. Meer informatie over Krimpen aan de Lek op historischeverenigingcrempene.nlof op Facebook.
Boerderij Welgelegen. Meer informatie over Krimpen aan de Lek op historischeverenigingcrempene.nlof op Facebook. (Foto: )

Welgelegen aan de Dorpstraat in Krimpen aan de Lek

  Historie

Krimpen a/d Lek - Tegenover het oude gemeentehuis aan de Dorpsstraat stond een boerderij uit 1776. De familie Huyzer (later Huizer) had er bijna twee eeuwen een boerenbedrijf. De boerderij had de naam Welgelegen. In de loop der jaren was er land onteigend voor woningbouw. In 1973 werd het boerenbedrijf beëindigd en kwam de boerderij in gemeentehanden.

Eind 1973 wordt een plan gemaakt voor het behoud van de monumentale boerderij. Er was een werkcomité dat het als een gemeenschapshuis wilde inrichten. De stallen werden opgeknapt, de silo werd een zandbak. Koninginnedag 1974 waren de eerste activiteiten. Daarna werden er kindermiddagen gehouden. Aan de gemeente werd meer geld gevraagd, zodat men ook in de winter activiteiten kon doen. Op 1 oktober 1974 werd een Stichting Het Dorpshuisopgericht voor meer subsidie.

Er was kinderinstuif, creatieve en dansavonden, een Blarenbal na de avondvierdaagse in 1976 met medewerking van Bolnes Boys. De Jeugdsoos Step-Inn had er disco en traden verschillende regionale bands op zoals The Crew en Wetering. Uiteindelijk is de boerderij in 1981 gesloopt. Achter de boerderij en op het terrein van de voormalige Esvekagebouw werd door de woningbouwvereniging Ons Belang in 1990 een nieuw huizencomplex voor ouderen gebouwd. Het pleinkreeg de naam van de oude boerderij Plein Welgelegen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden