schrijvende
schrijvende (Foto: Stichting Kreek)

Ingezonden: Bushaltes langs N210 zorgen voor meer files op Algerabrug

  Ingezonden

Krimpen aan den IJssel - Bewoners van de Rotterdamseweg in Krimpen aan den IJssel stuurden dit ingezonden bericht naar de redactie: Gemeente Krimpen creëert bewust een groter fileprobleem op de Algerabrug. De gemeente is van plan om langs de C.G. Roosweg/N210 bushaltes te plaatsen. Dit leidt tot een sterke toename van de fileproblematiek voor auto- en vrachtverkeer rondom de Algerabrug. Dit blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat door bureau Goudappel Coffeng is uitgevoerd. In dit onderzoek, dat dateert van mei 2018, zijn varianten onderzocht die het fileprobleem rondom de Algerabrug moeten verminderen. De variant die de gemeente voornemens is te realiseren blijkt echter niet de meest gunstige variant te zijn om deze fileproblematiek te verminderen. De kosten van deze ongunstige variant bedragen enkele tientallen miljoenen euro's aan gemeenschapsgeld.
Woordvoerster namens de bewoners van de Rotterdamseweg: ''Na lang aandringen bij de gemeente hebben wij uiteindelijk inzage gekregen in het onderzoek. Tot onze verbazing en ontsteltenis zijn we er achter gekomen dat de gemeente steeds één kant van het verhaal belicht. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat, door het verplaatsen van de huidige bushaltes bij het politiebureau naar de nieuwe locatie langs de C.G. Roosweg, de reistijd voor autoverkeer sterk gaat toenemen. De totale extra reistijd van al het autoverkeer samen bedraagt ruim 50 uur per dag." Deze toename van reistijd wordt met name veroorzaakt door het invoegende en uitvoegende busverkeer in de nieuwe situatie. Het behouden van het busstation op de huidige locatie is voor het autoverkeer veel efficiënter. Deze conclusie uit het rapport en de effecten hiervan op onder andere milieu- en geluidsoverlast, zijn door wethouder Timm nooit helder onder de aandacht gebracht, zo geven de bewoners aan.
Bewoners van de Rotterdamseweg noemen de handelswijze van de gemeente niet transparant en zeer teleurstellend. ''Je gaat ervan uit dat de gemeente en zeker bestuurders onze belangen vertegenwoordigen, het beste voor Krimpen zoeken en ons zo goed mogelijk informeren. We hebben helaas sterk de indruk dat ons steeds een halve waarheid is voorgehouden, nu we eindelijk zelf het rapport hebben kunnen doornemen. Ons vertrouwen is zeer geschaad.'' ''Geen enkele bewoner in Krimpen zit erop te wachten om nóg langer in de file te staan voor de Algerabrug en wat te denken van de ondernemers in onder andere de Stormpolder? De extra reistijd die dit per dag, per voertuig, gaat kosten loopt voor ondernemers jaarlijks op tot een economische schade van misschien wel tientallen duizenden euro's. Om nog maar niet te spreken over de schadelijke effecten voor het milieu en de verkeersveiligheid in de omliggende straten. Het lijkt of wethouder Timm deze gevolgen bewust onder tafel schuift.''
De bewoners van de Rotterdamseweg voelen zich door de gemeente niet gehoord. Ze zien zich genoodzaakt Krimpenaren op de hoogte te brengen van de ver strekkende gevolgen die deze plannen met zich meebrengen. Daarnaast roepen zij het college op om per direct te stoppen met de verdere uitvoering van deze economisch schadelijke en milieuonvriendelijke plannen. De bewoners willen dat de gemeente eerst met betrokkenen en belanghebbenden om tafel gaat. Om het college te overtuigen dat niemand in Krimpen zit te wachten op meer files voor de Algerabrug zijn de bewoners een petitie gestart. Zij roepen iedere Krimpenaar en andere belanghebbenden op deze te ondertekenen. De petitie zal binnen afzienbare tijd aangeboden worden aan wethouder Timm. De petitie kun je ondertekenen via:

petitie24.nl/s2279.

Meer berichten