Logo ijsselenlekstreek.nl


Peter van den Berg: 'Hopen op mooi weer.'
Peter van den Berg: 'Hopen op mooi weer.'

'Schaatslegende op de fiets'

  Sport

Krimpenerwaard - Vier routes dwars door de Krimpenerwaard; dat is de 9 Dorpen Fietstocht. Op 17 juni wordt ie voor de vijfde keer gehouden.

Door Jan Timmer

Peter van den Berg geldt samen met Peye Verdoold als de grote 'motor' achter het toerfietsevenement, dat ooit werd opgezet op verzoek van transportbedrijf Verwaal uit Stolwijk, dat op die manier haar 90-jarig jubileum op een sportieve, recreatieve manier wilde opsieren voor medewerkers, familie, relaties en klanten. Al snel bleek het initiatief zo'n succes dat ook andere liefhebbers mochten meedoen. "En zo is de 9 Dorpen Fietstocht ontstaan", glimlacht Van den Berg. "We hebben bewust voor deze naam gekozen uit nostalgische overwegingen. In het verleden was er de legendarische 9 Dorpen Schaatstocht. De laatste werd in 1997 verreden. Fietsend houden we de naam in stand."

Op zaterdag 17 juni kunnen de deelnemers zich bij elk van de vijftien meewerkende ijsclubs melden om de eerste stempel te late zetten. Meedoen kost vijf euro. Voor dat geld ligt er na afloop een medaille klaar. De routes zijn uitgepijld. "We hebben ditmaal voor een nieuwe extra afstand gekozen: een oostelijke en een westelijke versie van 45 kilometer lengte", vertelt Peter van den Berg. "Die vullen mooi het gat tussen de 35- en 85 kilometer, die ook dit jaar uiteraard gewoon op het programma staan. We hebben daarmee beantwoord aan het verzoek van veel mensen die 35 kilometer net te kort en 85 veel te lang vinden. We hopen dat we mede hierdoor nog wat meer mensen weten aan te trekken. De allerbelangrijkste succesfactor is echter het weer. We dromen van prettige temperaturen. Droog, mild en niet te veel wind. Anders dus dan bij de vorige editie, want die was erg nat en onstuimig."

Reageer als eerste
Meer berichten