Erik-Jan Kooiman, ook deze zomer volop op het ijs te vinden. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Erik-Jan Kooiman, ook deze zomer volop op het ijs te vinden. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

'Weissensee-koning' houdt honger

  Sport

Lekkerkerk - Een terrasje pakken, een verkoelende duik in een zwembad of eindeloos barbecuen; de verleiding om het leven in de relaxstand te zetten, is groot met temperaturen rond of over de dertig graden. Topschaatser Erik-Jan Kooiman echter traint deze zomer vooral. Veel en hard. "Je moet nu de basis leggen voor het seizoen", weet de 32-jarige Lekkerkerker.

Door Jan Timmer

Het voorbije jaar geeft Kooiman een 'dubbel gevoel', zoals hij het zelf omschrijft. "In eerste instantie was er de teleurstelling dat ik me niet wist te plaatsen voor deelname aan de Olympische Winterspelen in Pyong Cheang", blikt hij terug. "Ik heb er alles aan gedaan om me te kwalificeren, maar het was vergeefs." Tegenover die domper staat zijn overwinning op de Weissensee in Oostenrijk; de 200 kilometer lange race die na de Elfstedentocht gezien wordt als de meest prestigieuze wedstrijd op natuurijs. "Ik had niet verwacht dat ik zo gemakkelijk kon omschakelen van kunstijs naar natuurijs", glimlacht Kooiman, die door zijn toenmalig tweede ploegleider werd geënthousiasmeerd getipt om de monstertocht te gaan rijden. Hij wist dat ik als wielrenner klassiekers van die afstand aan kon. 'Dan moet het op de Weissensee ook kunnen', hield hij me voor. Hij bleek gelijk te hebben, ha ha. Ik voelde al na een kilometer of twintig dat er prima 'glij-ijs' lag en sprak met mezelf af dat ik rustig zou rijden tot een kilometer of honderd à honderdvijftig. 'Daarna gooi ik de beuk erin', bedacht ik. Nou, dat gebeurde al na 95 kilometer. Ik demarreerde maar kreeg de verkeerde mannen mee. Na 110 kilometer versnelde ik opnieuw en vormde zich rondom me heen een kopgroep. Toen ik vervolgen na 150 kilometer nóg een keer wegsprong, wist niemand aan te haken. Ik ging volle bak verder, zonder ook maar een moment om te kijken. Ik heb die mannen pas teruggezien nadat ik als winnaar de finish gepasseerd was! Die laatste kilometers heb ik in volle concentratie door gestampt. Goed afzetten, scheuren vermijden; en dat allemaal met de gedachte dat ik de zege niet meer mocht weggeven in deze fase. Man, wat was ik blij met die overwinning. Onvergetelijk mooi! En wat ben ik er nadien veel op aangesproken. Bij de huldiging na mijn tweede plaats op de 10 kilometer tijdens het WK Afstanden, was de tribune al half leeg gestroomd, maar na 'de Weissensee' was ik nog een flinke tijd de held. Mijn eerste plaats daar dwong onwijs veel respect af schijnbaar." Redenen genoeg om deze zomer weer hard te werken aan kracht, conditie, techniek en souplesse. En dat betekent iedere dag buffelen en drie dagen per week het ijs van tweede thuishaven Thialf op. "Ik weet waarvoor ik het doe. De honger naar meer is aanwezig. Ik ga er weer voor."

Erik-Jan Kooiman geldt in het topschaatsen als een 'laatbloeier'. Vier jaar geleden werd hij door schaatscoach Jillert Adema gestrikt om zijn baan als docent Aardrijkskunde in te leveren tegen een bestaan als profschaatser. "Jillert had me marathons zien tijden en zag kennelijk iets in me. "Ik vond dat ik zijn aanbod niet mocht laten lopen. Het was zo'n kans in de categorie 'nu of nooit'. Ik heb nooit spijt gehad van die beslissing, hoewel de voorbije maanden lastig waren omdat onze ploeg na het afscheid van de vorige sponsors in een soort vacuüm verkeerde. Gelukkig hadden we als schaatsers elkaar. Ik ben er ook van overtuigd dat het goed gaat komen. We zijn een ambitieus team en daardoor interessant."

Meer berichten