Lekstreek kampioen van Nederland. Ook wereldkampioen Patrick Roest heeft er weer een titel bij!
Lekstreek kampioen van Nederland. Ook wereldkampioen Patrick Roest heeft er weer een titel bij! (Foto: PR)

Lekstreek is de beste club van Nederland!

  Sport

Krimpenerwaard - Schaatstrainingsvereniging Lekstreek heeft weer eens geschiedenis geschreven. Het Krimpenerwaardse schaatsbolwerk won zaterdag het Nederlands Clubkampioenschap. Een fraai succes voor coach Richard Stolwijk en zijn ploeg.

Door Jan J. Timmer

"Het was tot het laatst toe enorm spannend", blikt Stolwijk terug op het evenement in IJsstadion Thialf te Heerenveen. "Maar uiteindelijk pakten we de eindoverwinning, met de schaatsclubs van Heerenveen en Alkmaar kort achter ons."De twaalf deelnemende verenigingen traden aan met hun beste junioren én senioren. En zo kon het gebeuren dat het publiek in Thialf wereldtoppers als Sven Kramer, Ireen Wust en de Lekstreek-sterren Patrick Roest en Hein Otterspeer in actie zag.
"De KNSB heeft dit NK voor Clubteams zeker óók op touw gezet om de binding tussen de topschaatsers en hun clubs een extra dimensie te geven", weet Stolwijk. "Dat bleek een uitstekend idee. Je zag de trots op die gezichten én de wil om voor de eigen vereniging een topprestatie neer te zetten. Ter illustratie: onze eigen Patrick Roest reed zaterdag op de 3000 meter een nieuw baanrecord. Dat zegt alles!"

Richard Stolwijk, 56 en al 40 jaar lid van Lekstreek, begeleidde en coachte alle Lekstreek-deelnemers aan het NK. In het geval van Patrick Roest en Hein Otterspeer nam hij daarmee de rol over van diens teamcoaches, onder wie Jacq Orie. "Ik vroeg hem nog of hij niet zelf wilde coachen, maar hij reageerde in de trant van: 'zeker vandaag zijn het vooral de rijders van Lekstreek'. Vond ik mooi en eervol. Ik heb er enorm van genoten. Zoals ik al tientallen jaren geniet van Lekstreek, een fijne en goed georganiseerde vereniging met veel oog voor de schaatsers én de vrijwilligers. Je vóelt de waardering voor wat je doet. Dat maakt deze club waardevol én bijzonder."

Opmerkelijk aan het NK-succes van Lekstreek is dat de Krimpenerwaardse club als enige schaatsvereniging in de top functioneert zonde een 'eigen' kunstijsbaan. "Wij moeten steeds naar bijvoorbeeld Den Haag om op ijs te kunnen trainen", weet Richard Stolwijk, zelf trainer van de 13/14-jarigen bij de streekclub. "Misschien dat dat reizen wel extra karakter kweekt! Zou zomaar kunnen"

Meer berichten