Foto: www.facebook.com/patrickroestt/

Succesvol kwalificatie toernooi voor STV Lekstreek

  Sport

Krimpenerwaard - In Thialf heeft afgelopen weekend de kwalificatie plaatsgevonden voor het eerste deel van de world cup cyclus. Voor STV Lekstreek betekende dit dat er bij de mannen een relatief groot aantal leden aan de start stond.

Op dag 1 mochten Joost van Dobbenburgh en Hein Otterspeer hun opwachting maken op de 500 meter. Van Dobbenburgh, die kampte met naweeën van een hersenschudding die hij enkele weken geleden heeft opgelopen bij een val tijdens een shorttrack training, reed daar een tijd van 36.32 wat goed was voor een 22e plaats. Otterspeer reed op deze afstand met 35.42 naar een teleurstellende 8 plaats, en plaatste zich daarmee niet voor de world cup op deze afstand. Later op de dag werd de 5000 meter gereden waar voor de lekstreek 3 deelnemers aan de start stonden. Remco Schouten reed als eerste van de drie en kwam over de finish in een nieuw persoonlijk record van 6.27.50, dit was uiteindelijk genoeg voor een dertiende plek. Uit Ammerstol stond niet alleen Remco Schouten, maar ook Erik Jan Kooiman aan de start. Met een tijd van 6.21.74 wist hij de zevende plek te pakken wat ook niet genoeg was voor een world cup ticket. Als slotstuk stond Patrick Roest in de laatste rit aan de start tegen Sven Kramer. Na een snelle start wist Roest de snelheid vast te houden en zelfs te versnellen. Waar veel mensen dachten dat hij elk moment kon instorten, bleef Roest hard rijden. Wat uiteindelijk resulteerde in een uitzonderlijk snelle tijd van 6.08.98. Nog nooit was iemand zo snel als Roest in de Friese schaatstempel. Naast dat dit dus een nieuw baanrecord was, was dit tevens een persoonlijk record. En plaatste de Lekkerkerker zich als eerste voor de 5000 meter op de World Cups.

De zaterdag in Thialf was op het mannentoernooi de dag van de 1500 meter. Op deze afstand stond Roest als olympisch zilverenmedaillewinnaar aan de start. Eerst mocht Joost van Dobbenburgh als reserverijder zich alsnog aan de start melden en snelde naar een tijd van 1.51.19. In de voorlaatste rit mocht Patrick Roest het opnemen tegen zijn oud jong oranje ploeggenoot Wesly Dijs. In een tijd van 1.44.42 wist hij onder andere zijn ploeggenoten Kjeld Nuis en Douwe de Vries voor te blijven. En haalde met zijn tweede persoonlijk record dit weekend ook het tweede World Cup ticket binnen.

Op dag 3 had de lekstreek zowel op de sprintafstand als op de lange afstand 2 rijders aan de start staan. In rit 1 van de 10000 meter mocht Roest gelijk laten zien of hij de vorm van de voorgaande dagen ook op dag 3 kon laten zien. En dat deed hij, met een tijd van 12.47.89 was hij dit keer maar iets meer dan twee seconden langzamer dan het huidige baanrecord maar snoepte hij wel 33 seconden van zijn persoonlijk record af. Enkele ritten later stond Erik Jan Kooiman voor zijn nieuwe team EasyJet aan de start. De tijd van 13.12.35 was uiteindelijk goed voor een negende plaats. Uiteindelijk was de tijd van 12.47.89 voor Roest genoeg voor de derde overwinning op het toernooi en daarbij ook zijn laatste ticket voor de World Cups. Roest: "deze tijd had ik nog niet verwacht, ik ging weg op het schema van 13.10 maar al snel merkte ik dat het goed ging en dat zag ik ook aan de rondetijden. Die werden steeds sneller en kon ik blijven versnellen." Het afsluitende onderdeel van het individuele deel van het toernooi was de 1000 meter. Op deze afstand kwamen van Dobbenburgh en Otterspeer in actie. Van Dobbenburgh reed ondanks de niet perfecte voorbereiding naar een tijd van 1.11.57 wat een nieuw persoonlijk record betekende: "doordat de voorbereiding niet perfect was en ik alsnog een persoonlijk record kan rijden geeft me dat vertrouwen dat ik dit seizoen nog harder kan." Voor Otterspeer was de 1000 meter de laatste kans om zich te plaatsen voor de world cups. In de laatste rit tegen Dai Dai Ntab zette hij 1.09.03 op de klok wat goed was voor de vierde tijd en daarmee plaatsing voor de world cups: "Het was geen perfecte rit, en na een teleurstellende 500 meter ben ik wel echt blij dat ik bij de beste vijf zit en mee mag naar de world cups."

De eerste World Cup van dit seizoen zal gereden worden in het Japanse Obihiro in het weekend van 16, 17 en 18 november met de week daarop de tweede world cup tevens in Japan op de buitenijsbaan van Tomaikomai. Waarna het schaatscircus zich verplaatst naar polen om daarna de eerste helft van het schaatsseizoen af te sluiten in Heerenveen.

Meer berichten