Kevin Kriek een vaste waarde in de defensie van Spirit
Kevin Kriek een vaste waarde in de defensie van Spirit (Foto: René Bitter)

Spirit knokkend met 10 man naar overwinning op Kethel Spaland: 2-0

  Sport

Ouderkerk - Spirit heeft zaterdag de wedstrijd tegen Kethel Spaland met 2-0 gewonnen. De manier waarop was indrukwekkend te noemen. Want sinds de 40e minuut moesten de Ouderkerkers met 10 man verder. Tjerk de Kogel ging alleen op de keeper af. In volle vaart kwam de aanvaller in het strafschopgebied ten val. De scheidsrechter beoordeelde het als schwalbe en gaf geel. ‘Ik zag dat er geen contact was en dat de speler zich liet vallen’, was de reactie van de arbiter. ‘Ik werd geraakt door de keeper’, was het verweer. De jeugdspeler moest vertrekken, want een paar minuten eerder kreeg De Kogel ook al geel bij een verdedigende aktie. De rode kaart was een tegenslag voor Spirit. Spirit controleerde de wedstrijd en Tjerk de Kogel zorgde, met name het begin van de wedstrijd, voor veel gevaar. De ploeg van Richard van Cappellen leidde toen al met 1-0 door een doelpunt van Raoul Haliwela, die na lange tijd weer een basisplaats kreeg in de hoofdmacht en dat bekroonde met een uitstekende wedstrijd.

De numerieke meerderheid van Kethel Spaland gaf hoop om de voor hun o zo belangrijke punten te pakken. In de rust werd een extra aanvaller ingebracht. Het was oud Spirit speler Ruben de Vries, die via Perkouw dit seizoen is gaan spelen voor de Schiedammers. De verwachting was dan ook dat het in de 2e helft eenrichtingsverkeer werd richting het doel van Max van Herk, die Spirit in de eerste helft al in de wedstrijd hield met een prachtige redding. Een vrije trap tikte hij met de toppen van zijn vingers uit de uiterste hoek. Ook in de 2e helft liet de vervanger van de nog steeds geblesseerde Bastiaan Haasnoot van zich spreken met een aantal fraaie reddingen.

Maar Spirit liet zich niet op de slachtbank leggen. Het knokte en streed met het gehele team en zocht bij het begin van de 2e helft zelfs met een man minder de aanval op. Dat resulteerde in een aantal kansen en leverde zelfs een doelpunt op. Laurens Visser passeerde 2 verdedigers en rondde zelf af en zette daarmee Spirit op een comfortabele 2-0 voorsprong.

Kethel Spaland zette nog meer aan en kreeg zeker kansen op een treffer. Maar zoals gezegd stuitten de Schiedammers een aantal keer op de Ouderkerkse doelman en zagen ze een inzet bovenop de lat stuiteren. In de slotfase was het Kevin Kriek die de bal nog van de lijn haalde.

Kwam Spirit alleen toe aan verdedigen? Zeker niet! Kethel Spaland moest risico’s nemen en dat bood Spirit ruimte om te counteren. Daarmee waren er zeker een aantal mogelijkheden geweest de score uit te breiden. Spirit hield stand, met name door goed geconcentreerd en collectief de wedstrijd naar een goed einde te brengen.

De zorgen voor Richard van Cappellen zijn er niet minder op geworden. De trainer zag de toch al overvolle ziekenboeg deze week verder volstromen. Tim van der Zee brak afgelopen week bij de wedstrijd van Onder de 23 zijn enkel. Door de schorsing van Tjerk de Kogel zal er voor volgende week ook in de aanval aan een andere optie gedacht moeten gaan worden. Eric Jansen werd voortijdig gewisseld. De aanvoerder had last van zijn hamstring. Ingmar Burema maakte zaterdag weer zijn eerste minuten. Hij zal volgende week nog niet fit genoeg zijn om een hele wedstrijd te spelen.

Dinsdag staat de bekerwedstrijd bij vv Capelle op het programma. Of daar gespeeld wordt met een volwaardig eerste elftal zal moeten worden afgewacht. Want naast de (langdurige) blessures klaagde meerdere spelers over pijntjes en zal er zeker geen risico’s genomen worden. Volgende week gaat Spirit op bezoek bij Alexandria’66, dat zaterdag op eigen veld met 0-1 verloor van Hellevoetsluis.

DCV, zelf winnend met 0-6 bij CWO, verstevigde de koppositie. Concurrent Neptunus-Schiebroek verspeelde weer punten. Voor de derde keer op rij werd gelijk gespeeld. Op bezoek bij Vitesse Delft werd het 1-1.

(door Eric de Vendt) 

Meer berichten