Eierenvangen: het lijkt makkelijker dan het is. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Eierenvangen: het lijkt makkelijker dan het is. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Eiervangtitelstrijd Lekkerkerk: 'topsport' met een glimlach

  Sport

Lekkerkerk - Is eierenvangen sport of is het folklore? 'Topsport!', vinden Michiel Minderhoud en Cees de Vries, medeorganisatoren van het 11e Open Lekkerkerks Eiervangkampioenschap dat zich op 20 april in het dorpscentrum van het lekdorp gaat ontrollen.

Door Jan J. Timmer

"Het begint al met de samenstelling van elk duo", weet Michiel Minderhoud, tijdens het toernooi samen met Hanco 'Gawk-ei' van der Graaf actief als scheidsrechter. "Om tot een goed resultaat te komen moeten de gooier en de vanger perfect op elkaar 'afgestemd' zijn. Kijk, een worp maken van enkele tientallen meters is voor de meeste mensen geen probleem. Maar zó gooien dat het ei de juiste snelheid heeft en een perfecte baan beschrijft, zodat de vanger het object ongeschonden in ontvangst kan nemen, is andere koek. Voor veel deelnemers eindigt het met een kapot rauw ei en struif in de handen, al zijn er natuurlijk ook genoeg deelnemers die de missie wél goed weten te volbrengen." De huidige houders van het felbegeerde 'Wissel-Ei' én het eiervangrecord - Peter Roos en Mike Maaskant- weten precies hoe het werkt. "Hun topscore van liefst 52 meter zegt alles", stelt Cees de Vries bewonderend vast. "Alles klopte aan deze worp. Ik ben benieuwd hoe ze het er zaterdag vanaf gaan brengen en of de concurrentie er wellicht in slaagt om deze score te overtreffen. We weten dat er verschillende koppels al in training zijn. Het belooft een kampioenschap te orden dat op details zal worden beslist." De Vries was twintig jaar geleden de man die het eierenvangen naar Lekkerkerk haalde. "Ik zag het destijds voor het eerst in Bleskensgraaf tijdens Koninginnedag", vertelt de schoenendetaillist. "Dat lijkt me leuk om ook in ons eigen dorp te doen, bedacht ik me. Met een groepje collega-enthousiastelingen ben ik het vervolgens gaan organiseren. Na verloop van een aantal jaren kwam er een periode de klad in, tot we het vorig jaar weer oppakten onder de vleugels van OCL, de ondernemerscoöperatie waar ik ook lid van ben. Het bleek een schot in de roos! Vorig jaar deden een kleine zestig koppels mee. We rekenen straks op minimaal hetzelfde aantal." De deelnemers kunnen zich op 20 april vanaf 12.00 uur aanmelden. Vanaf 13.00 uur worden de eerste, voor consumptie afgekeurde- eieren geworpen. Rond 15.30 uur vinden de finales plaats. De beste worp van de dag levert de gooier en vanger het Wissel-Ei op.

Koppels die willen meedoen aan het Eiervang Kampioenschap kunnen zich op de wedstrijddag zelf vanaf 12.00 uur aanmelden in het centrum van Lekkerkerk. De jeugd van 5 tot 18 jaar betaalt 1 euro per set van 3 eieren. 18+-koppels betalen 2 euro.

 

Meer berichten