Gert-Jan Rothman is terug op het trainingsveld. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)
Gert-Jan Rothman is terug op het trainingsveld. (Foto: Wijntjesfotografie.nl) (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Gert-Jan Rothman terug bij vv Lekkerkerk

  Sport

Lekkerkerk - Het eerste elftal van voetbalvereniging Lekkerkerk heeft er een droomaanwinst bij: Gert-Jan Rothman. De vroegere Excelsior-prof annex voormalig boegbeeld van vv Capelle sloot onlangs aan bij de selectie van de zaterdagderdeklasser. Het genoegen is wederzijds.

Door Jan J. Timmer

Anderhalf jaar geleden nam Gert-Jan Rothman afscheid van vv Capelle. Hij was 34 en vond het na tien seizoenen mooi geweest. "Ik heb daarna een half jaar 'voetballoos' doorgebracht om vervolgens aan te sluiten bij het derde elftal van vv Lekkerkerk, de club waar ik ooit begonnen ben", vertelt Rothman. "Een super leuk team met onder andere leeftijdgenoten als Roy van der Jagt, Dirk Brand en Wilbert van den Berg. Het was genieten vanaf de winterstop tot het einde van het seizoen, maar daarna viel de ploeg jammer genoeg uit elkaar en ontstond er een ploeg die een 'los-vast'-karakter had. Dat sprak me minder aan."

"In de tussentijd werd me regelmatig vanuit de club gevraagd of ik er over wilde nadenken om in het eerste elftal te gaan voetballen. In eerste instantie hield ik de boot af onder het motto 'moet ik dat nu wel willen', maar ik realiseerde me ook dat ik nog zo verschrikkelijk graag voetbal en ondanks mijn 36 jaar nog fit genoeg ben om mee te doen."

Dat laatste bleek tijdens enkele oefenwedstrijden in en kort na de winterstop. Als centrale verdediger toonde Rothman zich meteen een versterking voor het team van trainer Marc van der Zee. "Ik hoop met mijn ervaring voor wat meer rust binnen de ploeg te zorgen. Hoe? Door jonge medespelers te coachen en ze aan te sturen. In dat opzicht kan ik verbaal en via de bal als verlengstuk van de trainer fungeren. Ik vind het sowieso leuk om met Marc van de Zee te werken. Een schappelijke kerel met een visie op voetbal die helemaal aansluit bij de mijne. Ook mijn nieuwe ploeggenoten zijn prima gasten. Kortom: het is hartstikke leuk om mee te doen. Jammer alleen dat ik er zaterdag tegen Alblasserdam 'af moest' met rood. Dat was een tegenvaller."

Aan zijn tijd bij Capelle denkt hij nog af en toe. "Ik volg de uitslagen nog en lees de verslagen in de krant, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje. Het is jammer om te zien hoe het eerste elftal de laatste jaren is weggegleden. Die achteruitgang heeft alles te maken met de keuzes die -deels noodgedwongen- op 't Slot zijn gemaakt. Vooral door verminderde sponsorinkomsten is er minder te besteden en dat zie je deels terug op het veld. Ook clubs als Barendrecht en ASWH hebben daar mee te maken. Op een gegeven moment heb je als club je plafond bereikt. Dan kun je twee keuzes maken: of je gaat terug naar je basis of je steekt je in de schulden om op niveau te blijven acteren. Bij Capelle zag je de laatste vijf, zes jaar dat proces van achteruitgang langzaam maar zeker gestalte krijgen. Er bleven in mijn tijd nog wel voetballers over van 'divisieklasse' maar de spelers daaromheen konden het niveau moeilijk aan. Als je dat moet constateren dan weet je dat je kunt wachten op problemen. Die kreeg Capelle dan ook. Van een topploeg in de Topklasse tot de status die de vereniging nu heeft: een Hoofdklasser die alle zeilen moet bijzetten om in de middenmoot te eindigen."

In de tijd dat Gert-Jan Rothman bij Capelle voetbalde gold de club als één van de beste amateurverenigingen van Nederland en liepen tegenstanders zich stuk op het granieten bouwwerk dat succestrainers als René Vermunt hadden geconstrueerd. "Dat waren topjaren", herinnert Rothman zich nog al te goed. "We zaten bij de elite en waren destijds de eerste club die zich plaatste voor de Topklasse, destijds het hoogste amateurniveau. Wat een verschil met nu he. Het huidige Capelle verdient echter ook respect voor de manier waarop men probeert een nieuw en sterk elftal samen te stellen. Men wil vooral door het inzetten van eigen jeugd een basis opbouwen. Ik denk dat een goed idee is."

Bij zijn huidige vv Lekkerkerk zijn heel andere zaken belangrijk. De zwartwitten willen zich ontwikkelen tot een goede middenmoter in de derde klasse C en hopen dat de inbreng van Rothman een extra impuls geeft. 'We gaan zien hoe het loopt", glimlacht de routinier. "Het is in ieder geval weer super leuk om bij mijn oude cluppie terug te zijn. De positieve ontvangst en de waardering die ik ontving toen ik liet weten in te zijn voor het eerste elftal, hebben me echt goed gedaan. Nu moet ik het nog waar zien te maken."

Een ander deel van zijn vrije tijd benut Gert-Jan Rothman als trainer van het JO-11-team waarin ook zijn zoon speelt. "Enorm leuk om die mannetjes te begeleiden", zegt hij. "Het plezier waarmee ze bezig zijn, ik kan daar echt van genieten. Clubs als vv Lekkerkerk moeten het hebben van de jeugd. Het is goed om te zien dat de nieuwe jeugdcommissie stappen zet om jonge voetballers de kans te geen zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Het binnenhalen van De Complete Techniek is een prima stap in die richting. Door de inbreng van die mensen krijgen jeugdtrainers meer tools, die ze vervolgens in kunnen zetten ten behoeve van de spelers die ze onder hun hoede hebben. Zo bouw je vv Lekkerkerk van onderaf op. Ik hoop dat de jeugdafdeling de komende tijd verder zal groeien en dat er uiteindelijk ook weer een A1-elftal op de been kan worden gebracht. Dat soort teams heb je nodig om er spelers uit te kunnen putten voor je seniorenselectie. Dat is ook meteen het mooie van vv Lekkerkerk: als je bij deze club goed je best doet kun je uiteindelijk in het eerste elftal terecht komen. Dat geldt zelfs voor mij, haha! Ik begon hier ook als pupil en mag nu op mijn 36e mijn debuut maken in Lekkerkerk 1. Dat voelt goed hoor! Ik ben blij dat ik weer terug ben!"

Meer berichten