Ook bij Spirit dezer dagen geen activiteiten. (Foto: Jan Timmer)
Ook bij Spirit dezer dagen geen activiteiten. (Foto: Jan Timmer) (Foto: Jan Timmer)

Corona-perikelen bezorgen sportclubs surrealistische sfeer

  Sport

regio - Lege sportparken, lege sporthallen, lege gymzalen; de alertheid voor het coronavirus is ook in de regionale sportwereld zicht- en voelbaar.

Vrijwel elke sportvereniging heeft voor heeft, nadat premier Rutte en het RIVM donderdagmiddag dringend adviseerde om bijeenkomsten met meer dan honderd mensen geen doorgang meer te laten vinden tot en met 31 maart, het zekere boven het onzekere verkozen. Dus is het stil op de velden en in de indooraccommodaties. Ook bij Spirit, met 1050 leden de grootste voetbalclub van de regio, zijn alle activiteiten stilgelegd. Waar normaal op een zaterdag honderden kinderen en volwassenen de velden bevolken en in de kantine gezellig wordt voorbeschouwd en nagepraat, heerst nu een serene rust. "Het is bijna surrealistisch", zegt voorzitter Henk Lammertse. "Ik kan me niet herinneren dat er ooit op zaterdag sprake was van een leeg sportpark en een gesloten kantine aan de Sportlaan. Donderdag hoorden we als bestuur de adviezen van Rutten en het nieuws dat de KNVB het voetbalprogramma had opgeschort tot na 31 maart. We zijn die dag om 18.30 uur bij elkaar gekomen. Binnen de kortste keren waren wij er uit: ook Spirit gaat tot nader order op slot. Negatieve reacties hebben we vrijwel niet gekregen. Natuurlijk snappen wij dat veel mensen zo'n besluit heel vervelend vinden. Dat vinden we zelf ook. De gezondheid van mensen gaat echter boven alles. Daar is geen discussie over mogelijk." Sinds donderdag liggen bij de meeste regionale sportverenigingen alle trainingen stil; niet echt ideaal voor eerste teams die aan prestatiesport doen. Ook voor Spirit, dat uitkomt in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal, beseft men dat deze vorm van inactiviteit bij voorkeur niet te lang moet duren. "We beslissen morgenavond - donderdag- hoe we daar de komende weken mee om gaan". zegt Henk Lammertse namens Spirit. "Als de situatie het toelaat zou je er voor kunnen kiezen om in ieder geval één keer week te gaan trainen met je selectie, of misschien toch twee keer, waarbij je de spelers bijvoorbeeld vraagt om zich thuis om te kleden. Maar goed, ook bij die afwegingen geldt dat gezondheid het wint van andere belangen. Dat geldt ook in relatie tot de kantineinkomsten die we gaan derven. Een paar weken dicht betekent een behoorlijk forse strop. Maar dat moet dan maar. Gelukkig is Spirit een gezonde club die wel tegen een stootje kan."

Overal in de regio hebben sportverenigingen hun maatregelen genomen, variërend van het cancelen van trainingen, wedstrijden, toernooien, feestavonden en uitvoeringen. Hopelijk laat de corona-situatie toe dat later dit seizoen een inhaalslag gemaakt kan worden.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden